RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Все життя може піти під "укіс": яке свято 13 травня і за що можна поплатитися

У середу, 13 травня, в народі відзначається день Якова Теплого, свято назвали "Теплим" за те, що після нього наступало тепло. Також з цього дня в старовину закінчувався період сватання і починалися приготування до весільних торжеств, вважалося, що "в травні женитися - все життя маятися".

Церква 13 травня згадує апостола Якова Зеведеєва, брата апостола Іоанна Богослова. Святий Яків з братом були рибалками. Ісус закликав їх проповідувати Євангеліє. Після того, як Святий Дух зійшов на апостолів у Єрусалимі, Яків вирушив нести слово Боже по світу. Імовірно в 42-44 рр. на Якова, як розповсюджувача помилкового вчення і смути, донесли царя Ірода Агріппи. Той повелів стратити святого. Апостол дізнався про вирок, але мужньо продовжував відкрито проповідувати. Один з донощиків розкаявся і прилюдно визнав себе християнином. Його стратили разом з апостолом Яковом.

Прикмети дня теплого Якова:

  • якщо ніч стояла тепла і зоряна - до багатого врожаю;
  • ясний схід сонця - до спекотного літа;
  • чисте небо на Якова - до сонячного літа;
  • яка погода з ранку, таким і літо буде.

Нагадаємо, що масштабних заходів на честь святкування дня Києва в 2020 році не буде, проте в столиці розмірковують над тим, як відсвяткувати день міста по-іншому.