RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

У Києві дві тисячі аграріїв протестували проти "квот Фірташа" і монополії на ринку міндобрив

У Києві аграрії вийшли під Кабмін і Офіс президента з протестом проти введення квот на імпорт мінеральних добрив. Аналогічні акції проходять в інших містах.

Фото мітингу були опубліковані його учасниками в соцмережах.

Приблизно 2000 фермерів вимагали заблокувати ініціативу Міністерства економіки про квотування фізичних обсягів імпорту. На думку аграріїв, це призведе до зміцнення монополії хімзаводів олігарха Дмитра Фірташа і підвищенню вартості міндобрив для сільгоспвиробників.

"Добрива займають в собівартості продукції до 30%. Хліб подорожчає, тому це стосується всіх громадян України. В умовах запровадження ринку землі, непростий погодної ситуації, складного доступу до фінансування тягнути кошти на дорогі добрива - це злочин", - заявив голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

З 2010 року холдинг Фірташа Ostchem володіє основними заводами з виробництва азотних добрив в Україні. Лібералізація 2014 року відкрила український ринок для виробників з країн ЄС, Північної Африки, Туреччини, Казахстану, Грузії, Білорусі та інших країн. Імпорт зупинив зростання цін на добрива, вартість яких на 20-30% перевищує середньосвітову. У разі ж введення квот продукція заводів Фірташа буде безальтернативною.

"Монополіст покриває до 80% внутрішнього ринку. Користуючись своїм становищем, він зуміє створити штучний дефіцит і ажіотаж, що може підняти ціну на добрива в три рази", - повідомив заступник голови Всекраїнської аграрної ради Денис Марчук.

На його думку, обмеження імпорту добрив з країн ЄС може спровокувати дзеркальні дії з боку стратегічних партнерів України: "Нам потрібно сьогодні нарощувати експорт своєї продукції, збільшувати квоти. А Кабмін ніби і не думає про наслідки".

Фермери передали звернення до Кабміну і Офісу президента і влаштували символічний збір грошей для керівників Мінекономіки.

"Скільки ще потрібно виходити на акції, щоб переконати їх не шкодити своїм же громадянам, аби добре було олігархові", - заявив фермер з Хмельницького Ігор Гай.

Акцію організували найбільші аграрні асоціації України: Український клуб аграрного бізнесу, Всеукраїнський конгрес фермерів, Всеукраїнська аграрна рада, Аграрний союз України, Агро-Продовольча Рада.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Міністерстві економіки заявила про наміри ввести обмеження на імпорт міндобрив в Україні з ЄС, Білорусі, Узбекистану та інших країн терміном на 3 роки. В 2019 АМКУ визнав групу компаній Ostchem монополістом, що зловживає монопольним становищем і отримують надприбутки за рахунок завищеної вартості добрив.