RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Не можна стрибати, але можна гадати: що потрібно знати про свято 11 червня

11 червня (29 травня по старому стилю) православні віруючі шанують пам'ять преподобної діви Феодосії Константинопольської, що жила в VIII столітті. Її ще називали Феодосією Колосяницею, оскільки в цей день селяни ворожили про ціну хліба за кольором жита. Заборонялося білити полотна, а дітям - скакати на дошках.

"Апостроф" розповідає детальніше про історію свята, його прикмети і заборони.

Згідно з переказами, Феодосія народилася в Константинополі в багатій і благочестивій родині. Після смерті батьків вона роздала біднякам майно, що залишився від них, і прийняла постриг в міському жіночому монастирі святої Анастасії.

Коли воїни за наказом імператора Лева III Ісавра спробували зняти ікону Спасителя, що понад 400 років висіла над воротами Халки біля імператорського палацу, Феодосія стала чинити опір цьому. Разом з черницями вони кинулися на захист ікони і перекинули драбину разом з воїном.

Пізніше за наказом імператора черниць перебили, а Феодосію ув'язнили і піддали тортурам. Свята прийняла мученицьку смерть, її тіло було поховане християнами в монастирі Діокрітіс в Константинополі. Місце поховання мучениці прославилося численними зціленнями хворих.

На Феодосії починає колоситися жито і йдуть перші боровики, яких називали колосовиками.

За кольором жита ворожили про ціну хліба: якщо жито починає цвісти знизу, то вважалося, що буде низька ціна хлібу, якщо з середини - середня, а якщо зверху - висока.

Люди дотримувалися різних повір'їв у цей день. Наприклад, коли зацвітало жито, полотен білити не можна було. Дітям же забороняли скакати на дошках - найпростішому вигляді гойдалок. Говорили, що земля в цей час "важка" і, якщо по ній стрибати, це завдасть їй шкоди.

З Феодосії починали годувати худобу печивом і хлібними бубликами, щоб вона більше плодилась, а приплід був сильним і здоровим.

Що не можна робити в цей день:

  • вирушати в далекі подорожі або відрядження в цей день не варто - поїздка виявиться вкрай невдалою з поганими наслідками для здоров'я;
  • не можна братися за нову справу - замість очікуваного успіху вас чекатимуть лише біди і розчарування;
  • дітям на Феодосію заборонено бігати і стрибати по землі, бити її палицями, встромляти гострі предмети та ін.;
  • заборонено сваритися - сьогоднішня війна може стати фатальною;
  • не можна полювати;
  • при виході з приміщення не можна дивитися прямо на сонце, особливо в полудень;
  • не можна свататися, обручатись і грати весілля в цей день.