RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Президент підтримав будівництво Меморіалу Голокосту "Бабин Яр" у Києві

Президент України Володимир Зеленський провів відеоконференцію з членами Наглядової ради Фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр". Учасники онлайн-зустрічі провели обговорення будівництва майбутнього Меморіального Центру Голокосту "Бабин Яр" у Києві.

Зеленський акцентував увагу, як важливо шанувати пам'ять жертв Голокосту в Україні і підтримав створення такого Меморіалу.

"Багато українців носять високе звання "Праведник народів світу". Це ті українці, які рятували євреїв під час Голокосту, часто ціною власного життя. Створення меморіалу дуже важливо для нашої країни. В її історії було багато трагічних подій. Але ми повинні пам'ятати про них, розповідати майбутнім поколінням. Такі моменти повинні бути в історії України. Вони є в наших оповіданнях, в пам'яті, в книгах. Хочеться, щоб цей проект втілився в життя, і ми разом з вами створили історію", - розповів Зеленський.

А глава наглядової ради, Фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" Натан Щаранський зазначив, що історія Бабиного Яру важлива не тільки для єврейського народу. Оскільки в цьому місці загинули представники і інших національностей, зокрема, українці, білоруси і поляки.

"Наші цілі однакові - боротися за свободу і демократію наших народів. Ця ініціатива - не просто пам'ятник, це буде видатний Меморіал з музеєм і дослідницьким центром, що буде сприяти підвищенню рівня толерантності в суспільстві і буде мати глобальне значення для позиціонування України в світі і міжнародного визнання. У всьому світі такі інституції створюються в партнерстві з державою за підтримки перших осіб", - зазначив він.

У той же час президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер підкреслив, що майбутній Меморіал повинен давати відвідувачам відповідь на питання, що таке антисемітизм. Цей проект повинен бути міжнародним і привернути увагу всього світу до історії України.

"Це третє покоління, яке знає про Голокост. Але якщо про Аушвіц знають практично всі, то історія Бабиного Яру майже невідома для молоді. Я хочу, щоб до Києва приїжджали побачити меморіал Бабин Яр, щоб зрозуміти, що тут сталося", - зазначив Рональд Лаудер.

Президент Польщі 1995-2005 Олександр Кваснєвський додав, що проект вплине на імідж України: "Ми хочемо серйозно і чуттєво поговорити про те, що сталося 80 років тому. І з цією історією розуміти, як нам жити в майбутньому. Цей проект має величезний вплив на імідж України і на те, як люди будуть розуміти сучасну Україну".

До складу ради запрошений перший президент України (1991 - 1994) Леонід Кравчук. Він сказав, що Меморіал повинен бути об'єктивно правдивим, чесним і гуманним: "Проект цікавий, важливий і всеосяжний. Але ми повинні спроектувати його так, щоб не було різночитань. Нам потрібно все зробити так, щоб він відповідав найвищим гуманітарних цілям".

За словами міністра закордонних справ, віце-канцлера Німеччини 1998-2005 Йошки Фішера, метою цього проекту має стати звернення до молодого покоління. "У проекті ми будемо використовувати інноваційні технології для того, щоб зберегти історію", - розповів він.

Член Наглядової ради Фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" В'ячеслав Вакарчук підкреслив, що будівництво комплексу - це питання збереження справедливої історії України.

"Дуже важливо показати, що Україна - це частина цивілізованого світу, шанує свою пам'ять, знає свою історію", - розповів Вакарчук.

Учасники зустрічі обговорили подальшу взаємодію в рамках проекту, а також координацію сторін під час підготовки до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.