RU  UA

Всесвітня змова і вакцина "смерті": найгучніші фейки щодо коронавірусу

В інформаційному просторі поширюється відео, відповідно до якого, пандемія коронавірусу - це сценарій біофашістов, які планують масові переселення і знищення людей вакцинами. Експерти висловили свою думку про ці та інші фейки.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіли Вадим Арістов, інфекціоніст, консультант з управління змінами, директор Revival Institute for Future і Світлана Сліпченко, аналітик VoxCheck.

За словами Вадима Арістова, Слован "фейк" - це ярлик, який часто вішають, щоб проштовхнути якусь іншу ідеологію.

Як констатувала Світлана Сліпченко, в даний час найбільша кількість фальшивої інформації пов'язана саме з коронавірусом.

"Зараз найбільше фейків саме про коронавірус і якщо на початку пандемії більше фейків було про методи лікування, які не мали нічого спільного з доказовою медициною ... то зараз фейки стали набагато складнішими", - зазначила Сліпченко.

За її словами, "найпопулярніші" фейки зараз стосуються вакцинації - наприклад, що через вакцини будуть вводити чіпи, або що соціальна дистанція потрібна для стеження за людьми. Хоча є й більш складні містифікації, що стосуються складу майбутніх вакцин. При цьому фейки поширюються через блогерів в соцмережах.

Вона додала, що фейки народжуються в результаті спотворення наукових статей, або матеріалів серйозних західних видань.

"Перше, на що треба звертати увагу - це емоційність, фейки часто емоційні ...", - зазначила Сліпченко, порадивши самостійно перевіряти інформацію в офіційних джерелах.

Як повідомляв "Апостроф", станом на 31 липня в Україні зафіксували 1 090 нових випадків коронавірусу. За весь час пандемії в країні зареєстрували 69 884 людей, які заразилися Covid-19.