RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Всесвітній день посмішки: історія і традиції свята

Всесвітній День посмішки відносно молоде свято, його почали відзначати тільки в 1999 році. Воно святкується щорічно в першу п'ятницю жовтня і покликане додати радості в життя людей.

Про історію та традиції цього дня розповідає "Комсомольська правда".

Дата вибрана не випадково - п'ятниця, як кінець робочого тижня, сама по собі привід для радості, а в жовтні на багатьох нападає осіння хандра, яку допомагають розігнати посмішки. У свята є девіз - "Зроби добру справу. Допоможи з'явитися хоча б однієї усмішці!".

Перше офіційне святкування Дня посмішки відбулося в 1999 році. А з'явилося це торжество завдяки Харві Боллу, творцеві "смайлика". Правда, зробив він це не в 1999 році, а в 1963-му. Одна з страхових компаній замовила йому створити символ для рекламної акції, метою якої було підняти бойовий дух співробітників. Харві Болл намалював усміхнену пичку жовтого кольору і отримав за це 45 доларів.

Придуманий Боллом символ був зроблений у вигляді значка і виданий службовцям і клієнтам страхової компанії. Причому значки зі смайликом мали такий успіх, що фірмі довелося випустити ще понад 10 тисяч примірників.

А через 10 років смайлик став популярний у всьому світі. Сталося це після того, як два брати з Іспанії придумали для нього слоган - Have a Happy Day. Жовта пичка з таким слоганом стала справжнім хітом і незабаром з'явилася на різній сувенірній продукції.

У 1999 році Харві Болл заснував "Всесвітню корпорацію усмішок", весь прибуток якої йде на добродійність. У тому ж році художник заснував Всесвітній день посмішки. За задумом винахідника смайлика, цей день повинен бути присвячений гарному настрою.

З того часу свято знаходить все більшу кількість прихильників. Люди по всьому світу з задоволенням відзначають День усмішки.

У цей день влаштовують різноманітні флешмоби. Часто люди збираються на якомусь відкритому просторі і шикуються там в формі смайлика.

Також прийнято робити радісні селфі зі смайликами і ділитися ними в соціальних мережах. Таким чином, інтернет-користувачі намагаються підняти настрій іншим людям.

Крім того, в честь свята проводяться різні заходи в дитячих садах, школах і вузах. Це конкурси на кращий малюнок чи присвячені усмішці семінари. Наприклад, деякі навчальні заклади вішають на вході Дошку добрих побажань, де студенти можуть написати на спеціальних аркушах-смайликах якісь приємні слова, щоб підняти своїм товаришам настрій.

У деяких країнах прийнято дарувати один одному сувеніри із зображенням смайлика. Це можуть бути чашки, листівки, футболки, посуд або іграшки.

Як повідомляв "Апостроф", фотограф Джей Вайнстайн подорожує по світу і робить портрети незнайомців для свого проекту під назвою "Я просто попросив їх посміхнутися". Він просить випадкових людей позувати в природному стані і з посмішкою. Якщо порівняти два фото - різниця вражає.