RU  UA

300 гривень або 2500: лікар-інфекціоніст розповів, що не так з безкоштовними тестами на коронавірус

Приватні лабораторії можуть відмовитися робити безкоштовні тести на коронавірус, анонсовані державою. Їм набагато вигідніше робити їх людям, які стоять на вулиці у величезних чергах.

Про це заявив лікар-інфекціоніст і стратег Вадим Арістов в ефірі Апостроф Live.

"Те, що виділили кошти, не означає, що їх в кінці року просто не переведуть в наступний бюджет повністю невитраченими. Дійсно, чи підуть на це приватні лабораторії, взагалі які вони квоти на це виділять? Навіщо їм продавати державі тест за 300 гривень, коли за 2,5 тисячі можна продати його людині з вулиці, а на вулиці черга. Це невідомо. Це питання офіційних і неофіційних важелів, бо в принципі всі ці лабораторії все одно повинні підпорядковуватися Міністерству охорони здоров'я. У них є ліцензія, яку можна перевіряти, і дуже часто вони мають невідповідності у чомусь", - зазначив Аристов.

На думку лікаря-інфекціоніста, держава і приватний сектор повинні створити коаліцію і разом почати рухатися до порятунку нації. Необхідно не допустити саботажу і зупинки процесу.

"На жаль, якщо просто згадати, ще в лютому в Україні був приватний розробник, який зробив тест-системи. Однак його, по-перше, заплювали і розтоптали, створивши просто PR-атаки, по-друге, ніякої підтримки держави він не отримував. Далі, коли у держави виникли проблеми, і вони хотіли закуповувати тести, вони, звичайно, намагалися закуповувати їх за демпінговими цінами. Поки ділового етикету співпраці держави і приватного сектора немає. Сподіваюся, що це почнеться. А взагалі це не єдиний шлях, щоб вирішити таке завдання. Є дуже багато цих ампліфікаторов, які є в дослідницьких лабораторіях, в університетських лабораторіях. Все це можна акумулювати у стік і створювати тимчасові лабораторії, просто більш потужні ", - резюмував Арістов.