RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

День УПА: історія свята і головні традиції

14 жовтня православні та греко-католики в Україні відзначають Покрову Пресвятої Богородиці - велике християнське свято, яке пов'язане з легендою про захист Богородицею своїм покровом Константинополя, а також День захисника України, день українського козацтва і день створення Української повстанської армії - УПА.

Покрова Пресвятої Богородиці 2020: що не можна робити 14 жовтня

"Апостроф" розповідає про історію і традиції цих свят, а також про заплановані 14 жовтня 2020 року в Україні заходи.

Покрова Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят запорізьких козаків, які вважали Богородицю своєю захисницею.

"Під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого вогню, ні грізної стихії, ні морської бурі", - писав відомий дослідник Запорізької Січі Дмитро Яворницький. На свято Покрови козаки обирали нового гетьмана або кошового отамана.

Фото: bolshekulachie.ru

Широке поширення культ Покрови набув і в Українській козацькій державі - Гетьманщині, особливо за часів гетьманства Івана Мазепи, а свято отримало ще й другу назву - Козацька Покрова.

Не дивно, що у 20 столітті продовжувачами традицій козаччини стали борці за незалежність України - Армія Української Народної Республіки і Українська повстанська армія. Саме 14 жовтня 1942 року вважається днем утворення цієї військово-політичної формації українського визвольного руху. УПА діяла до вересня 1949 року, що після чого реорганізована в збройне підпілля, діяльність якого тривала до початку 1960 років.

УПА вважається єдиною військовою силою в Другій світовій війні, яка боролася за створення незалежної Української держави проти всіх держав, що намагалися перешкодити цьому.

У 1943-1944 роках тривало гостре протистояння з польськими силами, які намагалися відновити довоєнні кордони Польщі. СРСР протягом усього свого існування вважав УПА своїм ворогом.

Пік активності УПА припав на другу половину 1944 року, в цей час вона охоплювала територію нинішніх Волинської, Рівненської, Житомирської, Хмельницької, Вінницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської областей, східні землі Підкарпатського і Люблінського воєводств Польщі, південні території Брестської і Пінської областей Білорусі. Загальна площа території, охопленій повстанським рухом в 1944 році становила близько 150 тис. кв км, на ній проживало близько 15 млн населення.

За час діяльності до лав УПА увійшло понад 100 тис. чоловік. Згодом за участь у повстанському русі чи його підтримку каральні органи СРСР репресували понад півмільйона людей.

В Інституті національної пам'яті вважають, що діяльність УПА цілком підпадає під визначення українського визвольного руху. Тому її ветерани, як і учасники аналогічних формацій в Польщі та країнах Балтії, повинні були б отримати від української держави особливий статус учасників визвольного руху.

У середу, 14 жовтня, у День захисника України, який є державним вихідним, в Києві заплановано проведення Маршу УПА 2020. У ньому планують взяти участь активісти "Правого сектора", "Свободи" і "Нацкорпуса".

Організаторами заходу виступають "Національний корпус", ВО "Свобода" і "Правий сектор". Марш розпочнеться о 14:00 з мітингу в парку Шевченка, потім пройдуть бульваром Шевченка і повернуть на Хрещатик. На Майдані активісти хвилиною мовчання вшанують загиблих під час Революції гідності і тих, хто воював на Донбасі. Кінцевою точкою стане Офіс президента на Банковій, де учасники маршу висунуть вимоги до влади.

Як повідомляв "Апостроф", минулого року в Національний музей "Тюрма на Лонцького" передали архів підпілля ОУН, який знайшли у Львівській області.