RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Журналісти вказали на фактори, які можуть прискорити реальну реформу ДАБІ

Колишні очільники ДІМ, а саме - ексголова Державної інспекції містобудування Ю. Васильченко, "отримував інструкції" від чиновника ДАБІ епохи Януковича, помічника голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Андрія Клочка – Олександра Сергієнка.

Про це з посиланням на УНН пише "Антикор".

Як вказує видання, учасники будівельного ринку, які отримували погодження, дозволи та інші документи на будівельні роботи саме через Сергієнка та інших посередників, вважають що після звільнення 22 жовтня трьох очільників ДАБІ, "стара схема може залишитися. І навіть якщо босів Сергієнко позбавити стабільного прибутку, то відсутність контролю та нового керівництва на всіх ланках, яке було б нарешті зацікавлене у викоріненні корупції, не змінюють сутність ДАБІ". У виданні зазначають, що на ринку не вірять, що розслідування призведуть до змін.

Восени Верховна Рада утворила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. І поки ТСК збирається, найважливішим експерти ринку та реальні забудовники вважають реальні кадрові зміни та нові обличчя.

Обшуки в ДАБІ та звільнення урядом керівництва інспекції – "це перший крок реформування структури, яка за роки незалежності стала однією з найбільш корумпованих у державі", пише видання.

"Цілком очікувано, що дії влади отримали величезний спротив тих, хто роками наживався на діяльності ДАБІ", повідомляє Прямий канал.

Вже найближчим часом функції ДАБІ будуть розподілені між Державною сервісною службою містобудування та Державною інспекцією містобудування. Будівельна галузь "може не дочекатися чергових конкурсів та обговорень кандидатур нових очільників, і зупинити свою діяльність взагалі. Для ринку це означатиме повний хаос, вважають у НВ.

"Чи можлива така реорганізація та чи призведе вона зрештом до знищення "гідри", яка багато років гальмувала розвиток будівельної галузі як такої, знищувала довіру до всієї системи? Влада має шанс довести - що вона працює ефективно, знищує корупцію, а будівельна галузь буде жити", - йдеться у матеріалі "Антикора".