Коронавірус може спричинити за собою ураження мозкових структур, що відбивається на роботі різних рецепторів, в тому числі смаку та нюху.
Про це в ефірі Апостроф Live заявила лікар-пульмонолог Світлана Гук.
За її словами, чутливість як мозкового центру, як аналізатора, так і рецептора, як провідника, мають свій поріг. Навіть після одужання може знижуватися провідність до різних рецепторів і чутливість мозкових центрів, але з часом це відновлюється, зазначає лікар.
"Той факт про те, наскільки сильні подразники, говорить про те, що ця функція не є незворотною. Вона з часом відновиться. Що стосується зору і слуху: таких досліджень я не читала", - уточнила Гук.
Лікар додала, що також можливі втрата рухливості рук, очей, м'язів.
"Специфічність вірусу, яку систему він буде атакувати, залежить від того, як він мутує, і які властивості знайде в результаті цієї мутації. Але з теорії ймовірності є такі мутації, які можуть привести до того, що вірус буде мати більш агресивні властивості і можливість переходити від тварини до людини. Це не виключено, і це вже як факт. Але чи виграє світ від того, що все буде знищувати і всього боятися? Рішення лежить десь в іншій площині", - завершила вона.
Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зараз українці, як тільки бачать 37,2, говорять, що задихаються і у них повний набір коронавірусу - лікар-пульмонолог.