RU  UA

Як вибрати лікарню для пологів під час пандемії: поради екс-міністра охорони здоров'я

Міністр охорони здоров'я в 2019-2020 роках Зоряна Скалецька пояснила як хворим коронавірусом породіллям правильно обрати пологовий будинок, щоб безпечно народити дитину.

Про це вона сказала в ефірі Апостроф Live.

"Коли на території України почалося поширення COVID-19 перші рішення, які приймалися по медичним закладам, були про те, що вони повинні бути окремими для пацієнтів з коронавірусом. Те ж стосується і пологових лікарень, якщо немає можливості розділити і пристосувати, то треба перепрофілювати для одних і інших пацієнтів", - йдеться в повідомленні.

За її словами, необхідно максимально інформувати людей про те, де і яке відділення пристосоване для прийому хворих коронавірусом.

"Я розумію, що для пацієнтів це часто екстрена ситуація і часу подумати логічно просто недостатньо. Тому це повинно бути продумано безпосередньо адміністрацією закладу. Повинна бути організована робота, маршрут пацієнта, лікарі повинні знати як діяти і куди направляти. Якщо говорити про коляски, можливо, лікарня просто не пристосована для пересування пацієнтів на лежачій каталці", - заявила Скалецька.

Вона радить майбутнім мамам заздалегідь дізнатися, яке відділення може їх прийняти в тому чи іншому випадку, а також варто туди приїхати і оглянути його.

"І все ж, в цій ситуації однозначно треба провести клініко-експертну комісію на рівні місцевої влади, оскільки це питання не тільки пологових будинків. Ми повинні дуже серйозно до цього ставитися", - підсумувала екс-міністр.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Карантин вихідного дня - це всього лише перепочинок - Зоряна Скалецька.