RU  UA

Кого Україна буде міняти на полонених українців з Росії

На обмін полоненими України з Росією готуються близько 100 чоловік.

Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів радник делегації з інформаційної політики в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

За його словами, в одному списку людей на обмін є чотири категорії. Вони підуть на обмін за різними схемами, про що зараз Україна дискутує з російською стороною.

"Взагалі, якщо говорити про всіх людей, яких ми вважаємо утримуваними, включаючи кримських татар і наших громадян, що утримуються в самій РФ, то їх кількість становить близько 250 осіб. Точні цифри ми не називаємо, бо параметри і категорії, за якими ми визначаємо цих людей, постійно змінюються. До того ж накопичується інформація та засобами спецслужб. Тому це не так просто", - сказав Арестович.

Він зазначив, що Україна пропонує провести обмін 24 грудня. У першій черзі бійці ЗСУ і співробітники спецслужб, які потрапили в полон під час виконання бойового завдання.

Також радник делегації підкреслив, що Росія зацікавлена в обміні. У української сторони знаходяться їх військовослужбовці або агентура, або співробітники спецслужб.

"Ми, зокрема, наполягаємо на тому, щоб саме військовослужбовців обміняти, тому що ми знаємо практику, коли хапають просто цивільних людей. Їх підводять під статтю так званих "законів" - державна зрада або тероризм - і пропонують на обмін. Хочемо, щоб ця практика припинилася. Тому йде запекла боротьба щодо конкретних людей з конкретними прізвищами", - сказав Олексій Арестович.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": На обмін полоненими, який ми хочемо до 24 грудня, готується близько 100 чоловік - Олексій Арестович.