RU  UA

Часу вже не залишилося: чому Україні потрібно терміново розгортати мобільні госпіталі

Заступник міністра охорони здоров'я в 2014-2015 роках Наталія Лісневська пояснила, чим мобільний госпіталь для хворих на коронавірус відрізняється від звичайного і чому вони потрібні в Україні.

Про вона сказала в ефірі програми "Апостроф Live" на "Апостроф TV".

"Мобільний госпіталь відрізняється від звичайного тільки тим, що це не стаціонарна лікарня, а розташування спеціалізованих лікарняних ліжок в неспеціалізованому місці. Давайте будемо так говорити. Нічого поганого в цьому немає. Ці госпіталі можуть надавати адекватну допомогу, якщо вони будуть укомплектовані. Якщо будуть лікарські бригади адекватні, то ці госпіталі дійсно зможуть надавати необхідну допомогу", - сказала вона.

За словами Лісневської, важливо не тільки збільшувати кількість ліжок для хворих на коронавірус, а й забезпечувати їм належне лікування.

"Якщо ми будемо просто додавати ліжка, то сенсу в них немає жодного. Просто полежати, якщо немає адекватної медичної допомоги та можливості її надання - це ніяк не допоможе. Людина точно так же може лежати і хворіти вдома. Тому просто звітувати про те, що є нові койко-місця? Є ще багато ліжок, на яких можна лежати - але чи буде там лікування? У нас є ліжка в кардіології, в травматології. але чи здатні будуть ці установи охорони здоров'я надати адекватну медичну допомогу при інфекційному захворюванні? Абсолютно немає. Крім того, абсолютно справедливо говорить про це Ольга Голубовська: інші хвороби хіба зникли", - вважає Лісневська.

Вона додала, що якщо заповнити всі лікарні пацієнтами з коронавірусом, то виникне небезпека для інших.

"Є заклади, де це абсолютно неможливо - і я знаю такі приклади. Наприклад, в залізничній лікарні в Києві, де хочуть розмістити ковідні ліжка, головний лікар каже: як я можу розмістити ковідних хворих, коли у мене є вбудований в лікарню пологовий будинок? Які ковідні ліжка можна розміщувати при пологовому відділенні? Я вже не кажу про інших пацієнтів. Вона абсолютно права в даному випадку", - сказала Лісневська.

На її думку, мобільні госпіталі треба вже готувати, адже коли виникне необхідність, то часу на їх розгортання не буде, адже статистика зростає щодня.

"Є лікарні, де можна розділити відділення. Коли ми говоримо про розгортання мобільних госпіталів, то це може бути абсолютно мобільний намет, як у військових. А може бути і приміщення. У нас говорили про республіканський стадіон", - підсумувала вона.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Треба припинити ремонтувати дороги, гроші потрібні для медицини - Наталя Лісневська.