RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

29 вересня

28 вересня

Всі новини

​Вчені знайшли спосіб зупинити "цитокіновий шторм", що викликає смерть від коронавірусу

Важкі випадки Covid-19 призводять до стану, так званого "цитокінового шторму", під час якого імунна система організму виходить з ладу і починає атакувати здорові клітини, а не тільки інфіковані.

Коронавірус може стати більш смертоносним: вчені озвучили тривожний прогноз

Про це повідомляє Daily Mail.

У новому дослідженні вчених, яке проводили на мишах з коронавірусом, йдеться, що "цитокіновий шторм" - це порочне коло, яке призводить до перевиробництва двох сигнальних білків, званих фактором некрозу пухлини (TNF)-альфа та інтерферон (INF)-гамма. Вони працюють разом, щоб викликати серйозний стан, який може привести до запалення, пошкодження органів, а у підсумку і до смерті.

На мишах використовували антитіла, призначені для боротьби з цими білками. Вчені зрозуміли, що це є ефективним способом запобігання смерті у важких випадках Covid-19.

"Розуміння шляхів і механізмів, які керують цим запаленням, має вирішальне значення для розробки ефективних стратегій лікування. Ми також визначили специфічні цитокіни, які активують шляхи загибелі запальних клітин і мають значний потенціал для лікування коронавірусу", - сказала співавтор дослідження Тірумала-Деві Каннеганті з відділення імунології Св. Джуда в штаті Теннессі (США).

Доктор Каннеганті зосередилася на цитокінах, що найчастіше зустрічаються у пацієнтів з Covid-19, і провела контрольовані експерименти на мишах. Вона не виявили жодного цитокіна, що викликає стан, що спостерігається у пацієнтів з Covid-19. Потім дослідники почали комбінувати цитокіни і спробували 28 різних сумішей, і тільки одна пара викликала летальну відповідь.

Було виявлено, що разом TNF-альфа і INF-гамма викликають процес, який отримав назву PANoptosis, який запускає три шляхи, які вбивають клітини. Вони називаються піроптозом, апоптозом і некроптозом, і всі вони функціонують трохи по-різному, але всі є специфічними механізмами, які призначені для знищення клітин. Ідея полягає в тому, що вбиваючи клітини, вони знищують інфіковані, не дозволяючи вірусу досягати здорових, незаражених ділянок.

Мишам, які були інфіковані коронавірусом, дослідники дали коктейль з TNF-альфа і IFN-гамма і виявили, що це викликало пошкодження, аналогічні тим, що спостерігаються у випадках Covid-19. Потім мишам дали антитіла, які націлені на ці два цитокіна і нейтралізують їх. Завдяки цьому було встановлено, що у тварин менше шансів померти.

Цитокіни - це невеликі сигнальні білки, які викачуються клітинами імунної системи, щоб повідомити іншим клітинам, що їм робити. Вони життєво важливі для імунної системи, оскільки можуть обмежувати поширення вірусу, але деякі також викликають запалення. На початку пандемії були виявлені ознаки надактивного виробництва цитокінів, і вчені придумали термін "цитокіновий шторм" для опису цього стану. Він призводить до серйозного запалення дихальної системи, а також до пошкодження легенів.

Як повідомляв "Апостроф", французький дослідник, фахівець із Центральної та Східної Європи Ульріх Буна назвав три головні напрямки, в яких потрібно розвиватися світовій спільноті, щоб успішно протистояти пандемії коронавірусу.