RU  UA

Це крах системи: лікар розповів, як від українців приховують реальну ситуацію з COVID-19

Лікар-інфекціоніст Вадим Арістов розповів, що сімейні лікарі отримують рекомендації менше тестувати людей на коронавірус.

Про це він сказав в ефірі "Апостроф TV".

"На зборах керівництво первинної ланки каже лікарям, що нас усіх закриють, нас будуть кошмарити і інше, якщо ми будемо так інтенсивно тестувати. Тому, хлопці, давайте знизимо розгін, тестуємо тільки особливі випадки. Сімейні лікарі - люди підневільні, тому вони починають відправляти людей через одного, кажуть почекати і посидіти вдома, а потім подивимося", - сказав Арістов.

За його словами, через це добова статистика хворих коронавірусом дуже приблизна, адже тестують тільки важкі випадки або ті, які самі не вирішуються протягом півтора тижнів.

"Уже значна частина пацієнтів внизу цього айсберга, вона невидима. Тому у нас дуже орієнтовні добові показники. Взагалі подивіться, десь третина регіонів мають позитивні результати тестувань - близько 50%. Тобто, кожен другий, умовно, потенційно ковід-інфікований . це вже все, це крах системи. Потрібно, щоб було не близько 50%, а десь 1-3%", - розповів лікар.

За його словами, лікарі дуже часто ставлять діагноз на око, в основному вони ставлять ГРВІ, адже, це дуже зручний діагноз, можна що завгодно, будь-які скарги зорієнтувати під нього і сказати: сидіть вдома, у вас ГРВІ.

"По-перше, у нас з грипом та ГРВІ дуже важка ситуація з діагностикою, тому що, якщо подивитися на ті цифри, які декларував Центр громадського здоров'я в попередні роки, то можна сказати, що ця зона взагалі непідконтрольна ЦОЗ. Він не здатний, тому що лабораторно діагноз грип поставлено кільком тисячам українців", - сказав він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Велика частина коронавірусних хворих невидима, ми йдемо до краху - лікар-інфекціоніст.