RU  UA

Може загрожувати життю: лікар назвала два найнебезпечніших симптоми COVID-19

Пацієнти з коронавірусом, який продовжує атакувати українців, повинні постійно слідкувати за сатурацією - насиченням крові киснем. В разі сатурації нижче 92, а також за другої хвилі підвищення температури, їх мають негайно госпіталізувати.

Ці два найнебезпечніші симптоми COVID-19 назвала лікар-пульмонолог, завідувач інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук в ефірі програми "Один, два і Ти" на телеканалі Апостроф TV.

Лікар наголосила, що всі хворі з коронавірусом повинні мати пульсоксиметр.

"Приводом до госпіталізації є сатурація 92 і нижче. Тобто, відчуття задухи у пацієнта може бути і психосоматичного плану, і в результаті ураження нервових закінчень під час ковіда. А тому відрізнити справжню задуху, справжній брак кисню і справжню проблему з боку легенів від інших видів задухи допомагає пульсоксиметр", - зазначила медик.

Вона пояснила, що у перші п'ять днів захворювання хворі можуть майже не турбуватися про свій стан, оскільки в цей час не буває ускладнень.

"Я не бачила, щоб до п'ятої доби від початку захворювання були якісь фатальні і навіть не фатальні ускладнення. Перші п'ять днів є вірусна інфекція, при якій ви повинні лежати вдома і багато пити. Але якщо впала температура, і десь починаючи з сьомого дня ви отримали другу хвилю температури на рівні 39-39,5, яка погано збивається навіть при прийомі жарознижуючих препаратів - це теж погана ознака. Тут пора здавати аналізи, але не бігти на КТ. КТ взагалі непотрібна річ, якщо у вас є діагноз коронавірусна інфекція", - пояснила медик.

Більше відповідей на головні питання по COVID-19 лікаря-пульмонолога, завідувача інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні № 17 Світлани Гук читайте в матеріалі "Апострофа": "Головні міфи про коронавірус: лікар-пульмонолог розповіла, чого насправді варто побоюватися".