RU  UA

Ізраїльський лікар розповів, як "вилікувати" українську систему охорони здоров'я

Головними проблемами системи охорони здоров'я в Україні є низька лікарська відповідальність, недостатній рівень професійної підготовки медиків і закритість інформації про лікування для пацієнтів.

Про це розповів в програмі "Все по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль.

За словами медика, який працює реаніматологом-анестезіологом в ізраїльській клініці, від українських лікарів потрібно вимагати більше відповідальності за їхні призначення.

"Коли лікар буде ставити свою печатку і його призначення будуть зафіксовані у комп'ютеризованій системі, тоді в нього можуть спитати про ефективність того чи іншого призначення і забрати ліцензію. Як тільки лікарі почнуть нести особисту відповідальність за кожний виписаний пацієнту препарат, в нього буде такий стимул: сісти в тюрму чи почитати книжку. В такому випадку лікар буде читати більше інформації про медичні препарати, протоколи, перед тим, як призначати лікування", - пояснив Бриль.

Також він наголосив, що практикуючі медики повинні постійно читати медичну літературу і підвищувати свій професійний рівень, чого в Україні дуже не вистачає.

"Навчання лікарів повинно бути більш систематизоване. І я знаю, що в Україні є керівники медичних вишів, які намагаються вивчати передові технології і вчити цьому лікарів", - зауважив Бриль.

Поряд з цим, ще однією проблемою української медицини є те, що більшість інформації про лікування пацієнта закрита.

"Мене дивує, коли пацієнт питає: "А мені дадуть мою історію хвороби?". Це історія хвороби пацієнта, яка не належить лікарю і не належить державі, і належить тільки самому пацієнту. Відкритість інформації і пояснення лікарем діагнозу пацієнту повинно бути головним. Не може бути такого: "я лікар - мені видніше", - резюмував Бриль.

Як повідомляв "Апостроф", міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що громадяни України будуть отримувати паспорти про проведення вакцинації від COVID-19 так само, як і громадяни Європейського союзу.