RU  UA

Роковини протистояння на Майдані, підготовка до інавгурації Байдена і "палац Путіна" - головні новини 19 січня

Рівно 7 років тому, 19 січня 2014 року, в центрі Києва відбулися протистояння між активістами Майдану та "Беркутом", у Вашингтоні готуються до інавгурації новообраного президента США Джо Байдена, а російський опозиціонер Олексій Навальний опублікував розслідування про палац Володимира Путіна біля Геленджика. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Роковини протистояння з "Беркутом"

В Україні відзначають сьомі роковини протистояння між активістами та "Беркутом" на вулиці Грушевського. Саме 19 січня 2014 року багатотисячна колона мітингарів рушила до Верховної Ради. Люди вимагали скасувати диктаторські "закони 16 січня".

На Грушевського активісти Майдану зустрілися із кордоном "Беркуту". Між ними розпочалися сутички. Мітингарі жбурляли в "беркутівців" камінням, фаєрами та коктейлями Молотова, палили автобуси і вантажівки правоохоронців. Натомість "Беркут" розганяв людей шумовими гранатами та водометами і цілив гумовими кулями.

Бій на вулиці Грушевського тривав до ранку 21 січня. За даними медиків, до лікарень доправили більше 100 людей. Із них половину госпіталізували. Водночас медична служба Майдану повідомляла про майже 1,5 тисячі поранених. Після тих подій США та країни ЄС запровадили санкції проти тодішнього керівництва України.

Інавгурація Байдена

Сполучені Штати Америки готуються до інавгурації 46 президента Джозефа Байдена. Вона відбудеться у середу, 20 січня. Цього разу церемонія не буде схожою на попередні. Кількість гостей зменшили з 2,5 до 1 тисячі. У Вашингтоні ж посилили заходи безпеки. Порядок у місті забезпечують більше 25 тисяч військових.

Не буде і традиційного інавгураційного балу. Замість нього відбудеться 1,5-годинне телешоу, ведучим якого стане відомий актор Том Генкс. А от гімн Сполучених Штатів Америки виконає популярна поп-співачка Леді Гага.

Палац Путіна

Після арешту російського опозиціонера Олексія Навального його Фонд боротьби з корупцією оприлюднив нове розслідування. Воно стосується безпосередньо президента Росії Володимира Путіна. За даними організації, на території елітного маєтку російського президента поблизу Геленджику є власний порт, церква, контрольно-пропускний режим та окремий прикордонний пункт. Над усією територією палацу заборонені польоти.

Офіційно площа маєтку становить понад 17,5 тисяч метрів квадратних, а ділянка - 68 гектарів. Насправді ж, за інформацією розслідувачів, територія палацу в сто разів більша. Окрім спа, басейну, перукарні та інших послуг, на території маєтку є справжній театр та казино. Палац нібито будувався та утримується за рахунок двох компаній: "Роснефть" та "Транснефть". Очолюють ці компанії два найближчих товариші Путіна.

У Кремлі заявили, що опубліковане відео - це фейк. Мовляв, ніякого палацу у Путіна немає.