RU  UA

Заборона російської вакцини, відеофіксація на дорогах і дані про бойовиків "Ізоляції" - головні новини 10 лютого

В Україні офіційно заборонили російську вакцину від коронавірусу, за 8 місяців роботи камер відеофіксацій на українських дорогах штрафи отримали понад 100 тисяч автомобілістів, а поліція зібрала дані про 70 бойовиків з тюрми "Ізоляція" в Донецьку. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Заборона російської вакцини

В Україні офіційно заборонили російську вакцину від коронавірусу. Відповідний указ підписав прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Відтепер реєструвати виготовлені в Росії вакцини та інші лікарські препарати для профілактики коронавірусу заборонено.

Водночас постачання та перевірка вакцин інших виробників регулюється домовленостями, підписаними Україною в рамках механізму COVAX. У МОЗ також зазначили, що зареєстровані препарати додатково перевірятимуть на ефективність.

Камери відеофіксації на дорогах

В Україні вже 8 місяців працює система автофіксації порушень на дорогах. Протягом цього часу 100 тисяч автомобілістів отримали "листи щастя" за перевищення швидкості. Порушники поповнили бюджет на 209 млн гривень.

У поліції зазначили, що бувають випадки, коли молоді автомобілісти навмисне перевищують швидкість, знаючи, ощ штраф за таке порушення становить лише 510 гривень. Сам процес молодь знімає на фото або відео.

З введенням камер автофіксації ситуація на дорогах стала спокійнішою. Кількість ДТП з потерпілими та загиблими знизилася в 3 рази.

Нині в Україні працює лише 48 камер, 45 з яких - у Києві та області. Ще 3 камери встановлені на Львівщині. Протягом місяця поліція планує встановити на дорогах країни ще 220 камер. Проте це лише початок.

У МВС зазначили, що найближчим часом будуть реалізовані 3 кроки. Перший - це розвиток системи стаціонарних камер, яких планується встановити до 1,5 тисячі. Другий - запуск камер, які будуть встановлені на машинах типу "Фантом". Зараз 4 автомобілі обладнуються спеціальними радарами. Третій крок - це використання камер типу "TruCam", які використовують інспектори патрульної поліції.

Дані про бойовиків з "Ізоляції"

Поліція Донеччини зібрала свідчення про 70 бойовиків, які знущались над людьми в тюрмі "Ізоляція". Вони били утримуваних струмом, гвалтували, імітували розстріл та ховали їх живцем. Заочну підозру оголосили лише двом бойовикам - керівнику та конвоЇру так званої в'язниці. Щодо інших терористів поки збирають докази.

Свідчення проти бойовиків дають колишні в'язні "Ізоляції", яких викупили родичі або які повернулися під час обмінів полоненими. Їх більше 40, з них 10 - жінки. Дехто з них і досі лікує травми, отримані під час катувань.