RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Азарова підозрюють в зраді через Харківські угоди: заява Офісу генпрокурора

У середу, 24 березня, слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишньому прем'єр-міністру України Миколі Азарову у державній зраді (ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України) за узгодження "Харківських угод", обставини ратифікації яких раніше було доручено вивчити на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

Про це повідомили на сайті Офісу генерального прокурора.

Миколу Азарова, який був главою уряду в 2010 році, підозрюють в тому, що він за попередньою змовою з колишнім президентом України Віктором Януковичем, вчинив дії, спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України.

У повідомленні нагадали, що 20 квітня 2010 року, перебуваючи на території Російської Федерації, колишній прем'єр-міністр України погодився на нав'язані президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим умови продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території України на 25 років під приводом отримання знижки на газ.

Крім того, він забезпечив погодження проекту відповідної угоди між Україною і Російською Федерацією і Закону України про її ратифікацію без фактичного розгляду цих документів уповноваженими органами. На закритому засіданні Кабінету міністрів Микола Азаров підписав розпорядження про схвалення цього документа і, в порушення Закону України "Про міжнародні договори України", вніс його проект на розгляд президенту України.

"Такі дії колишнього прем'єр-міністра надали можливість екс-президенту України 21 квітня 2010 року в місті Харкові підписати від імені України Угоду між Україною і Російською Федерацією про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, 23 квітня 2010 року внести законопроект про ратифікацію зазначеної угоди як невідкладної до Верховної Ради України, а законодавчому органу, в свою чергу, 27 квітня 2010 року надати згоду на його обов'язковість", - сказано в повідомленні Офісу Генпрокурора.

На думку слідчих ДБР, такими діями було штучно створено передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, вторгнення Збройних Сил Російської Федерації та окупації півострова Крим.

"Своїми діями колишній глава уряду України надав іноземній державі - Російській Федерації та її представнику допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, яка полягала у втручанні в її внутрішню і зовнішню політику; спробах зменшення економічного і оборонного потенціалу України, зниження її обороноздатності; посилення економічної залежності України від РФ, в тому числі від поставок російських енергоносіїв ", - підкреслили в ОГПУ.

"Апостроф" раніше нагадував, в чому полягав сенс підписаних з Росією домовленостей в Харкові і опублікував повний список тих, хто підтримав це рішення в Раді.

Детальніше про причини пошуків державної зради під час ратифікації скандальних "Харківських угод" читайте в матеріалі "Апострофа": Запахло Порохом: навіщо Зеленський влаштував ревізію "Харківських угод"