RU  UA

​Це може стати фільмом жахів: лікар про "лікування" COVID-19 антибіотиками і його наслідки

Антибіотики не діють на коронавірус і не мають ніякого відношення до вірусу, діючи лише на бактерії.

Україна поставила новий сумний рекорд: статистика щодо коронавірусу на 7 квітня

Про це в програмі "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповіла керівник Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні "Феофанія", лікар-пульмонолог Світлана Гук.

"І не всі антибіотики впливають на всі бактерії. Є специфічні антибіотики для окремих бактерій. Все не так легко, як здається. До вірусу антибіотики взагалі не мають ніякого відношення. Немає спільних позицій. Той, хто під час вірусної інфекції приймає антибіотики... просто це як психосоматичний момент. Плацебо, може", - розповіла медик.

За її словами, в протоколі лікування COVID-19 немає антибіотиків. Вони можуть застосовуватися тільки в критичних випадках, коли пацієнт в реанімації.

"Наприклад, кроворозріджувальні препарати далеко не всім потрібні. Але якщо є ризики - відчутні ризики, доведені ризики, не тому що я боюся і зараз почну приймати - чи цей стан вже починає розвиватися, то потрібно давати антибіотики, якщо це бактеріальна інфекція, або кроворозріджувальні, якщо це тромботичні ускладнення, або стероїди, якщо це загроза цитокінового шторму. Я мрію, щоб ці три категорії ліків продавалися у нас тільки за рецептами", - розповіла Світлана Гук.

Люди при діагнозі "пневмонія" самі вирішують, що треба приймати антибіотики. Вони рідко цікавляться тим, що вона вірусна. Але іноді їх призначають самі лікарі, не думаючи, що це ураження вірусного імунного плану. Гук підкреслила, що антибіотики не допоможуть.

"Є клінічні і лабораторні ознаки, за якими лікар може визначити, що приєдналася бактеріальна інфекція, і призначити антибіотики. Але тут є інша проблема. Навіть коли антибіотики потрібні, то призначають антибіотики резерву", - сказала лікар.

За її словами, це дуже погано, адже людина може втратити чутливість до цих препаратів.

"Це може бути першою серією фільму жахів. Це ультрастійкі бактерії, з якими ми раніше справлялися Бісептолом і призначали його наліво і направо. Потім за всіма дослідженнями 80% бактерій були нечутливі", - поділилася фахівець.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Третя хвиля коронавірусу тільки розганяється - Світлана Гук.