RU  UA

Без паски не залишиться ніхто: під Вінницею в монастирі влаштували зворушливу акцію

У монастирі на Вінничині печуть паски для пацієнтів лікарень та будинків для літніх. Аби кожен отримав смаколик на Великдень, жінки працюють ледь не цілодобово.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

У пекарні жіночого монастиря на Вінничині від ранку кипить робота - печуть Великодній хліб. Тісто готують за старовинним рецептом: до борошна додають олію, масло, яйця та цукор. А щоб вони були солодкими - не шкодують родзинок.

У буденному житті Юлія працює адміністратором магазину. Щойно почула, що потрібні зайві руки, аби напекти пасок для лікарень, - взяла вихідний.

"Взяла вихідний, щоб спекти перші монастирські паски саме на благодійність. Ми будемо годувати дві лікарні, одну психіатричну лікарню", - розповіла послушниця монастиря Юлія Поліщук.

Лікоть до ліктя з жінкою працює її тезка Юлія. У пекарні вона трудиться вже другий день. За її словами, монахині перебувають на ногах і вдень, і вночі. Аби ті могли перепочити, вона і сама стала до печі.

"Ми до п'ятої ранку випікали пасочки, перед цим були просфори, і зараз знову йде процес. Піч палиться, цей запах дрів, як вдома, все як вдома", - поділилася послушниця монастиря Юлія Чернишова.

Щойно випечену здобу жінки прикрашають помадкою і кольоровими квітами. Жартують, що лінії виходять рівненькими, бо вже добряче напрактикувалися.

"Спекли вже 600 пасок, плануємо ще 250", - додала Юлія Поліщук.

Загалом монахині планують зготувати близько двох тисяч пасок. Їх освятять і передадуть тим, хто зустріне Великдень не у колі рідних, а на лікарняному ліжку.