RU  UA

Паска vs крафін: традиції проти сучасності

Відбуваються останні приготування до Великодня. І поки господині по всій країні купують продукти на паски, журналісти Апостроф TV вирішили з’ясувати: що краще - давня паска у печі чи сучасний крафін? Кореспонденти з Києва та Полтави поїхали до двох господинь та подивилися на їхні рецепти.

Пані Олена з Полтавщини готується випікати паску за давнім рецептом. Йому приблизно сто років.

"Передала своїй матері, а та своїй дочці, а дочка мені. Це вже четверте покоління", - розповідає Олена.

А от київська господиня пече крафіни, Це круасан схрещений із мафіном. Готує його ведуча Апостроф TV Тетяна Іванська. Рецепт вона підгледіла в Інстаграмі.

"Треба запастися тишею, спокоєм, і спочатку зробити опару", - починає Тетяна.

Вливаємо молоко, додаємо цукру, сухі дріжджі та борошно. Замішуємо тісто.

"Тепер нам треба накрити все харчовою плівкою, зараз опара трішечки виросте", - продовжує Тетяна.

Тим часом пані Олена з Полтавщини тісто вже замісила. Тепер додає до нього яйця. Господиня каже: їх шкодувати не треба.

"Я можу собі дозволити 15 яєць. Збила їх зранку з одним кг цукру і додала 100 грамів дріжджів. Це треба зробити з самого рання, адже тісто має підходити кілька разів. Хоча б тричі", - наголосила Олена Щербань.

Туди ж господиня додає півлітра сметани та 200 грамів масла.

У Тетяни опара вже підійшла. За цей час нарізаємо сухофрукти та горіхи, а ще збиваємо яйця.

"Яйця мають бути теплими, тоді вони зіб’ються", - пояснила телеведуча.

Опара на крафіни підійшла. Тепер додаємо сюди борошно та молоко.

"Обов’язково в крафіни додається ще цедра", - зауважила господиня.

А поки на Полтавщині Олена починає найважчий процес - місити тісто.

"Місити на паску тісто треба доти, доки на чолі не виступить піт", - каже Олена.

За часом це триває приблизно півтори години. Господиня зізнається, що ця справа - нелегка, але жінка строго наслідує родинний рецепт.

У кожну паску Олена ставить вербову гілку.

"Начебто ми освячуємо свяченою вербою нашу паску. Вона триматиме оцю прикрасу і в печі вже освятить наше тісто, і у нас вдасться паска пишною", - зазначає Олена.

Місить тісто і Тетяна.

"Ми його зараз замішали, зараз накриємо плівокою, воно знову виросте. Після цього ми його зіб’ємо і будемо готові випікати", - пояснила вона.

Далі тісто треба розділити на чотири частини. З них і будемо ліпити крафіни.

"Зараз треба розкачати тісто в такий великий млинець", - показує Тетяна.

Тісто змащуємо маслом. А зверху насипаємо нарізані сухофрукти та горіхи. Потім – згортаємо та розрізаємо цей рулет вздовж. Потім кладемо тісто у формочки.

Пекти паски готові і на Полтавщині

"А зараз буде сакральний момент - садимо паску в піч", - демонструє Олена.

Паска та крафін спеклися. З печі паску ставимо на подушку, де вона стоїть, поки не охолоне. Не забуваємо прикрасити вироби.

У цьому змаганні перемогли обидві господині. Тепер найважче - втриматися до Великодня і не з’їсти смаколики.