Відбуваються останні приготування до Великодня. І поки господині по всій країні купують продукти на паски, журналісти Апостроф TV вирішили з’ясувати: що краще - давня паска у печі чи сучасний крафін? Кореспонденти з Києва та Полтави поїхали до двох господинь та подивилися на їхні рецепти.
Пані Олена з Полтавщини готується випікати паску за давнім рецептом. Йому приблизно сто років.
"Передала своїй матері, а та своїй дочці, а дочка мені. Це вже четверте покоління", - розповідає Олена.
А от київська господиня пече крафіни, Це круасан схрещений із мафіном. Готує його ведуча Апостроф TV Тетяна Іванська. Рецепт вона підгледіла в Інстаграмі.
"Треба запастися тишею, спокоєм, і спочатку зробити опару", - починає Тетяна.
Вливаємо молоко, додаємо цукру, сухі дріжджі та борошно. Замішуємо тісто.
"Тепер нам треба накрити все харчовою плівкою, зараз опара трішечки виросте", - продовжує Тетяна.
Тим часом пані Олена з Полтавщини тісто вже замісила. Тепер додає до нього яйця. Господиня каже: їх шкодувати не треба.
"Я можу собі дозволити 15 яєць. Збила їх зранку з одним кг цукру і додала 100 грамів дріжджів. Це треба зробити з самого рання, адже тісто має підходити кілька разів. Хоча б тричі", - наголосила Олена Щербань.
Туди ж господиня додає півлітра сметани та 200 грамів масла.
У Тетяни опара вже підійшла. За цей час нарізаємо сухофрукти та горіхи, а ще збиваємо яйця.
"Яйця мають бути теплими, тоді вони зіб’ються", - пояснила телеведуча.
Опара на крафіни підійшла. Тепер додаємо сюди борошно та молоко.
"Обов’язково в крафіни додається ще цедра", - зауважила господиня.
А поки на Полтавщині Олена починає найважчий процес - місити тісто.
"Місити на паску тісто треба доти, доки на чолі не виступить піт", - каже Олена.
За часом це триває приблизно півтори години. Господиня зізнається, що ця справа - нелегка, але жінка строго наслідує родинний рецепт.
У кожну паску Олена ставить вербову гілку.
"Начебто ми освячуємо свяченою вербою нашу паску. Вона триматиме оцю прикрасу і в печі вже освятить наше тісто, і у нас вдасться паска пишною", - зазначає Олена.
Місить тісто і Тетяна.
"Ми його зараз замішали, зараз накриємо плівокою, воно знову виросте. Після цього ми його зіб’ємо і будемо готові випікати", - пояснила вона.
Далі тісто треба розділити на чотири частини. З них і будемо ліпити крафіни.
"Зараз треба розкачати тісто в такий великий млинець", - показує Тетяна.
Тісто змащуємо маслом. А зверху насипаємо нарізані сухофрукти та горіхи. Потім – згортаємо та розрізаємо цей рулет вздовж. Потім кладемо тісто у формочки.
Пекти паски готові і на Полтавщині
"А зараз буде сакральний момент - садимо паску в піч", - демонструє Олена.
Паска та крафін спеклися. З печі паску ставимо на подушку, де вона стоїть, поки не охолоне. Не забуваємо прикрасити вироби.
У цьому змаганні перемогли обидві господині. Тепер найважче - втриматися до Великодня і не з’їсти смаколики.