RU  UA

Від спорту до сироваріння: історія маленького бізнесу, який підкорив весь світ

Українці відомі своїми ідеями та проектами на весь світ. Стосується це і харчової галузі, адже сири з маленької сироварні під Києвом цінують не лише в Україні, а й за кордоном.

У який спосіб виготовляють продукт, та як власник бізнесу прийшов до такої ідеї - дізнавалася журналістка Апостроф TV Анастасія Норіцина.

Успішний спортсмен, кандидат в майстри спорту з плавання, член національної збірної Тарас Ложенко, здавалося б, вже обрав кар’єрний шлях. Але один момент змінив усе його життя -Тарас зламав руку.

Аби не здоганяти тих, хто вже попереду, чоловік вступив до Академії мистецтв та почав займатися рекламним бізнесом. А потім стався несподіваний поворот.

"Я вирішив допомогти своєму батькові. Він займався сільським господарством, у нього були корови і тільки почали займатися козами. В нас було багато друзів, яким ми почали возити молоко по домівках. І я йому запропонував: давай зробим доставку, бренд", - пригадує Тарас.

Але для цього довелося краще пізнати технологію виробництва. Тоді Тарас зрозумів, що з молока екстра-класу можна робити якісний сир. Далі були безліч турів європейськими сироварнями, закордонні вчителі. Та й перші успіхи не забарилися.

"Ми знайшли рецепт і зробили наш ранковий. В нас є сир "Легенда", який ми знайшли випадково. Ми забули про наші перші експерименти і знайшли їх через півтора року", - додає Тарас.

Цій маленькій сироварні уже 10 років. В асортименті - сім видів сиру з коров’ячого і козячого молока. Молоко від перших привозять з ферми батька. Від кіз - беруть прямо на місці.

"Оце власне наша перша ферма, в нас дві ферми. Тут раніше були бички, і ми завели тут наші перші 46 кіз. Це був такий експеримент, бо ми не знали, чи цікава козина продукція, чи ні. Але ми спробували, і пішла справа", - пояснює керуючий сироварнею Андрій Білий.

Зараз тут 350 кіз. І живуть вони, немов на курорті. Антибіотиків і хімії не знають.

"Всі корма, які ми даємо нашим козам, ми виготовляємо самі", - зазначають на фермі.

А дояться кози під музику.

"Дуже важивий для нас момент - в чистоті. Наші хлопці кожного ранку о 5-й ранку повинні доїти - у вихідні чи святкові. Але на них не стоїть відповідальність за чистоту. Вони ставлять ці доїльні апарати на своє місце. Ці форсунки вмикають автоматичну мийку, і кожного дня. Двічі на добу ця система миється повністю до стерильності", - додає Андрій Білий.

Стерильність є головною не лише у доїльні. У цеху теж обов’язкова форма і чистота.

"Тверді сири ми виготовляємо тільки з цільного молока. Тут буквально стоїть пастеризатор. Його завдання - прогріти молоко до 72 градусів, витримати 15 секунд, остудити. єдина обробка, яку проходить молоко", - пояснює Андрій Білий.

Далі воно потрапляє у сироварний котел. Готовий сир пресують і кладуть до соляного розчину. Потім покриття і дозрівання.

Деяким сирам достатньо кількох місяців, деякі ж - вистигають роками.

"Є сири, які дозрювать до трьох років. На нашу думку, більше не потрібно бо потім процес починає рухатись у іншому напрямку", - наголошує керуючий сироварні.

Цей органічний продукт роблять в Україні, утім знають його вже і закордоном. Сир від "Доооброї ферми" неодноразово перемагав у міжнародних фестивалях, а нещодавно виборов гран-прі серед сотні українських сирів. Тепер продукт поїде представляти Україну на світовому конкурсі в Іспанії.