RU  UA

З опери на фронт: як успішний співак Василь Сліпак віддав життя у війні за Україну

Рівно п'ять років тому, 29 червня 2016 року, в бою поблизу Луганського на Донеччині загинув доброволець, волонтер, легендарний АТОвець Василь Сліпак. Життя 41-річного чоловіка забрала ворожа снайперська куля.

Чому оперний співак із успішною кар’єрою узяв до рук зброю та пішов воювати на фронт - дивіться у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

Із прощальним концертом Василь Сліпак виступив 9 травня 2015 року в Парижі. Вже наступного дня він вирушив в Україну. На Донбасі 41-річного добровольця знали під позивним "Міф" - скорочено від Мефістофеля. Саме партія Мефістофеля в опері Шарля Гуно "Фауст" була його улюбленою.

"Волонтерство як би природно переростає в участь активну. Для мене особисто це було дуже важливо. В нас народ дуже мудрий. Тому я бачу Україну дуже успішною державою, думаю, досить вагомим гравцем на політичній арені також, якщо ми послухаємо себе самих. Тобто народ", - наголошував Сліпак.

На передовій чоловік співав мало. Хіба побратимам на день народження.

Раніше Василь Сліпак волонтерив під час Революції Гідності. З початком війни збирав допомогу для українських воїнів. За спогадами друзів, волонтер не витримав і сам подався на фронт.

"Бо інакше не міг. Інакше не зміг би дивитися собі в очі у дзеркалі. Це дуже поширена мотивація, як на мене, він хотів не просто ілюзії причетності, він хотів у бій", - пригадує волонтерка, воїн добровольчого батальйону "Карпатська Січ" Валерія Бурлакова.

Волонтер, доброволець, соліст Паризької опери загинув у бою на Донеччині. У червні 2016 року його життя забрала куля ворожого снайпера. Героя України Сліпаку присвоїли посмертно. Нагороду від п'ятого президента отримали його батьки.

Напередодні роковин загибелі воїна Нацбанк випустив пам'ятну монету номіналом 2 гривні. На аверсі розмістили портрет Сліпака, малий герб та ноти. А на реверсі зобразили соловейка на стволі автомата.

Сьогодні вже вп’яте проведуть марафон пам’яті Василя Сліпака. Музиканти з різних країн з’їхалися до Львова, аби виконати улюблені пісні загиблого українця. Урочистості планують провести і біля могили добровольця на Личаківському цвинтарі.