RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

День Іллі: як молитися святому і просити про допомогу

У понеділок, 2 серпня, українці разом з іншими православними відзначатимуть важливе церковне свято - День Іллі.

"Апостроф" з нагоди свята розповідає, як в цей день правильно молитися святому і що потрібно в нього просити.

Наші предки часто зверталися до пророка Іллі з проханнями про заміжжя, за здоров'я, про допомогу, а також про дощ. Перекази свідчать, що святий наділений владою над силами природи.

Молитва святому пророку Іллі про заміжжя в святий день

***

Моли про нас Чоловіколюбця Бога, нехай дасть нам, рабам Божим (імена), Дух покаяння та плачу за гріхи наших, і всесильною Своєю благодаттю нехай допоможе нам шляху беззаконня залишити, встигати ж у всякій справі Блазе, і в боротьбі з пристрастями і похотями нашими нехай укріпить нас. Так усадить в серця наші дух смирення і лагідності, Дух братолюбства, і дух терпіння і цнотливості, Дух ревнощів до слави Божої, яка в спасіння своє і ближніх добре піклування. Відверни від нас заступництвом твоїм праведний гнів Божий, і тако в світі та в побожності поживе в цьому віці, сподобилися причастя вічних благ у Царстві Господа в Спаса нашого Ісуса Христа, Якому належить честь і поклоніння, з безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом, на віки століть.

***

Молитва пророку Іллі про допомогу

***

Прехвальний і пречудний пророче Божий Іліє, просіявий на землі равноангельним житієм твоїм, полум'яну ревність по Господі Бозі Вседержитель, ще ж знаменні і чудесами преславне, таже, по крайнього вподобанням до тебе Божу, преестественно захоплений на вогненній колісниці з тілом твоєю на Небо, сподобльшеіся беседоваті з перетворять на Фаворі Спасителем світу, і нині в райських оселях невпинно пребиваяй і майбутніх Престолу Небесного Царя! Почуй нас, грішних і непотрібних (імена), в годину цю майбутніх перед святою твоєю іконою і старанно вдаються до клопотання твоєму. Моли про нас Чоловіколюбця Бога, нехай дасть нам дух покаяння та плачу за гріхи наших і всесильною своєю благодаттю нехай допоможе нам оставити шляху беззаконня, преспеваті ж у всякій справі Блазе; нехай укріпить нас в боротьбі з пристрастями і похотями нашими; да усадить в серце наше дух смирення і лагідності, дух братолюбства і незлобия, дух терпіння і цнотливості, дух ревнощів до слави Божої та спасіння ближніх. Скасувати молитвами твоїми, пророче, злих звичаї світу, а найбільше погибельний і згубний дух віку цього, що заражає християнський рід неповагою до божественного православній вірі, до статутом Святої Церкви і до заповідей Господніх, неповагою до батьком і можновладців, і скидають людей в безодню нечестя , розбещення і смерті. Відверни від нас, пречудесне пророче, заступництвом твоїм праведний гнів Божий і ізбави вся міста і села Вітчизни нашої від бездощів'я і голоду, від страшних бур і землетрусів, від смертоносних виразок і хвороб, від навали ворогів і розбрату. Зміцни твоїми молитвами, преславне, предержащіі влади наша в великій і великотрудні борючись народоправленія, благопоспешествуй їм у всіх благих діянь і починань до впровадження миру та правди в країні нашій. Пособствует христолюбивому воїнству у битвах з ворогами нашими. Випроси, пророче Божий, від Господа пастирем нашим святу ревність по Бозі, сердечне піклування про порятунок пастви, мудрість у вченні і управлінні, благочестя і фортеця у спокусах, судиям випроси неупереджений і безкористіе, правоту і співчуття до ображеним, до всіх начальників піклування про підлеглих, милість і правосуддя, підлеглим ж покірність і слухняність властей і старанне виконання своїх обов'язків; і тако в світі та в побожності пожівше в цьому веце, сподобилися причастя вічних благ в Царстві Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, Якому належить честь і поклоніння з безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом на віки віків. Амінь

***

Молитва про дощ в День Іллі

***

Владико, Господи Боже наш, ти виконав благання пророка Іллі Фесвітянина заради любові його до Тебе: стримав дощ, що посилався тоді на землю, і знову після його молитиви дощ плодоносний землі дарував. Сам, Владико всіх, щиро благаємо, з ласки Твоєї пошли дощ рясний людям Твоїм і, простивши гріхи наші, дай дощу твого на місця, де просять і потребують його, обрадуй землю ради нещасних людей Твоїх і дітей, і худоби, і всього іншого живого створіння, бо всі від тебе дожидають, що Ти даси їм їжу в свій час. Бо Ти – Бог наш, Бог, що милує і спасає, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

***

Раніше ми публікували календар з церковними святами на серпень 2021 року.