RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

ДБР розслідує тиск поліції на постраждалих від червоного шламу МГЗ - ЗМІ

Державне бюро розслідувань за рішенням суду зобов'язано внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, зазначене в заяві голови громадської організації "Стоп шлам" Василя Орла.

Про це пишуть "Коментарі".

У заяві повідомляється про "незаконні дії співробітників Нацполіції, які здійснювали психологічний тиск на членів організації, що постраждали".

"Стоп шлам" - об'єднання, до якого увійшли жителі Миколаївської області, які постраждали від негативного впливу виробничих відходів Миколаївського глиноземного заводу - червоного шламу. У грудні 2020 року її члени прийняли рішення подати позов про стягнення з Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд гривень моральної компенсації за шкоду, завдану їх здоров'ю.

У березні 2021 експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції виявила ряд шкідливих речовин після аналізу відходів червоного шламу заводу, які шкодять навколишньому середовищу, і безпосередньо можуть шкодити життю та здоров'ю мешканців Миколаєва.

У червоному шламі виявлені такі шкідливі речовини, як миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, ферум, манган, магній, сірка, стибіум, станум, ванадій, стронцій і силіцій, які становлять найбільшу небезпеку для людей.

У травні 2021 Заводський районний суд задовольнив цей позов, постановивши виплатити 9,2 млрд гривень миколаївцям, що приєдналася до позову.

"Після цього почався тиск на потерпілих з боку Нацполіції. Зокрема, глава "Стоп шлам" повідомив у ДБР про те, що слідчий Миколаївського райуправління Нацполіції Мішанов, викликаючи на допит учасників позову проти МГЗ, не повідомляв їм, в якому статусі їх допитують, і погрожував тюремним ув'язненням на термін до 12 років. Як альтернативу слідчий пропонував постраждалим вийти з громадської організації "Стоп шлам", - пише видання.

Також в заяві Василя Орла йдеться про те, що слідчий Мішанов "фактично формулював відповіді постраждалих замість них і не давав їм ознайомитися з протоколом допиту".

На думку членів "Стоп шлам", яких допитували в Нацполіції, слідчий "діяв в інтересах МГЗ".

Виходячи з цих фактів, ДБР, згідно з рішенням Заводського районного суду, зобов'язана відкрити справу за фактом тиску співробітників Нацполіції на членів "Стоп шлам", зазначається в матеріалі.