RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли в Єрусалимі "елітний" туалет, якому 2700 років: фото і відео

У царському особняку Єрусалиму археологами було знайдено приватний туалет віком 2700 років.

Про це повідомляє Управління старовини Ізраїлю в Facebook.

Вбиральня розташовувалася у ванній кімнаті і являє собою туалетну кабінку з вапняку. Поруч із нею, судячи з усього, розташовувався сад декоративних і плодових рослин. Древній унітаз з отвором по центру був створений для комфортного сидіння. Крім того, археологам вдалося виявити прикрашені кам'яні капітелі і невеликі колони.

В Ізраїлі знайшли древній кам'яний туалетУправління археології Ізраїлю

За словами археологів, приватний туалет - вкрай рідкісна знахідка тієї епохи. До цього було відомо лише про декілька подібних конструкцій, більшість із них було виявлено в місті Давида - найстарішому населеному пункті Єрусалиму на місці стародавнього міста періоду євусеїв, а також Першого і Другого єрусалимських храмів.

Зазначається, що в ті часи лише багаті люди могли дозволити собі особисті туалети, і в давньоєврейських релігійних і правових текстах одним із критеріїв, що визначають багатство людини, було володіння туалетом поруч зі своїм столом.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в турецькій провінції Шанлиурфа археологи виявили будівлю діаметром 23 метри, велика частина якої була висічена в скелі і сягала глибини 5,5 метрів.