RU  UA

Щеплення проти COVID-19 і грипу: чи потрібно робити перерву між ними і чому

Потрібно обов'язково робити перерву між щепленнями проти коронавірусу і грипу, бо не кожен організм може витримати перевантаження.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів екс-керівник Державної санітарно-епідемічної служби України Святослав Протас.

Кого торкнеться обов'язкова вакцинація в Україні: в МОЗ розкрили всі деталі

"Ви ж розумієте, що будь-яка вакцина — це інородне тіло в організмі, на яке виробляється відповідний імунітет. Якщо ми перевантажимо організм різними збудниками, то не кожен може це витримати.

Інтервал витримувати необхідно, і навіть не два тижні, бо ми знаємо, що імунітет від коронавірусу формується на 20-й день. Тому щонайменше місяць треба зробити перерву. І знову ж таки, рішення має приймати виключно пацієнт зі своїм сімейним лікарем, бо тільки лікар знає всі його проблеми", - сказав Протас.

"Дуже важливо, що багато людей мають певний імунітет до грипу. Сьогодні не є проблемою здати аналізи та дізнатися напруженість імунітету до грипу", - додав він.

Читайте повністю на "апостроф": Вакцинація перетворилася в погоню за грошима, там тільки бізнес - екс-глава санепідемслужби.