RU  UA

Готуватися треба до всього: експерт назвала сценарії зміни клімату в Україні

Глобальне потепління призводить до більш відчутних змін у кліматі планети. Цей процес не оминає і Україну. Проте точної картини кліматичного майбутнього наразі немає. На даний момент вчені розглядають кілька можливих сценаріїв, кожен із яких передбачає підвищення середньорічної температури.

Учасниця Міжурядової групи експертів зі зміни клімату Світлана Краковська розповіла в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV, за якими можливими сценаріями змінюватиметься клімат в Україні в найближчому майбутньому.

"Готуватися нам потрібно до всього. Це не дуже втішний прогноз, але є різні сценарії, і ці сценарії залежать від того, яким шляхом людство надалі поводитиметься на цій планеті, бо ці зміни — це результат діяльності людства. Саме тому ми оцінювали кілька таких сценаріїв, тобто один припускав, що людство перестає використовувати викопні джерела енергії максимум у 2020 році, і надалі ми починаємо скорочувати кількість викидів. України.

І це справді нам дозволить утримати систему у досить стабільних межах. Ми до цього вже пристосовані, скажімо так, не треба буде багато зусиль, фінансів для того, щоб пристосуватися. Але це оптимістичний сценарій, а є і найжорстокіший сценарій", – стверджує Краковська.

При цьому вона додала, що багато в чому це залежить від поведінки соціуму, а значить цим також повинні займатися і психологи.

"На жаль, шанси мають оцінюватися не кліматологами, а скоріше психологами та соціологами, бо це в принципі залежить від поведінки, це інший розріз, інша наука", - пояснила Краковська.

Докладніше читайте у матеріалі "Апострофа": Клімат в Україні змінюватиметься: названо найжорстокіший сценарій