RU  UA

Веселощі будуть потім: психолог пояснила, чому багато хто не змінює своє життя на краще

Багато хто відкладає "на потім" свої життєві цілі та мрії, але в результаті так нічого й не досягає.

Про "синдром відкладеного життя" в програмі "Національний ранок" на Апостроф TV розповіла психолог Ольга Каїра.

"У всіх нас є справи, які ми завжди звикли відкладати на потім. Тому що вважаємо, що в нас попереду ще років 200 і ми думаємо, що ось щось трапиться в нашому житті й ми точно почнемо це робити. Але це "щось" так і не приходить і всі наші справи ми відкладаємо в шафу", - зауважила психолог.

Поняття "синдром відкладеного життя" було введено при вивченні жителів півночі - людей, які роками живуть ідеєю переїзду і вірять, що їх справжнє життя почнеться колись потім. Але цей час так і не наставав у більшості випадків.

За словами психолога, цей синдром пов'язаний з безліччю факторів, починаючи від наших рис характеру і закінчуючи спадковістю.

"І, знову ж таки, усі ми знаємо, що багато наших проблем родом із дитинства. Ми можемо згадати фразу наших батьків, які нам завжди казали: "Зробиш уроки — потім будуть веселощі, закінчиш школу — потім можна гуляти, університет закінчиш — потім можна насолоджуватися життям".

Вони таким чином хотіли нас організувати на краще життя, але інколи це навпаки грає іншу роль. Тому що одне "потім" — це мотивація, коли дитині розповідають, чому ти маєш це зробити, щоби досягти успіху. А інше "потім" — це постійне перебування в очікуванні якоїсь феєрії, яка так і не відбудеться у житті. І людина чекає якогось поштовху, чогось неймовірного в житті - а це так і не настає.

Тому люди починають думати, що на них чекатиме в майбутньому, як їхнє життя зміниться на краще, при цьому не роблячи для цього нічого, а просто себе переконуючи в тому, що щось зміниться”, - розповіла психолог.

Повністю читайте на "Апострофі": Ми відкладаємо все на потім, тому що вважаємо, що у нас ще 200 років – психолог.