RU  UA

Як Україна готується зустріти ворога: генерал назвав серйозну проблему

З 1 січня 2022 року в Україні набув чинності закон "Про основи національного спротиву", який трансформує Сили територіальної оборони в систему національного спротиву. І хоча українська армія ще забезпечена у достатній кількості шоломами, бронежилетами та деякими боєприпасами, постачання озброєння від міжнародних партнерів суттєво підвищує оборонний потенціал України.

Про те, чи готові українські війська до відображення ймовірного повномасштабного російського вторгнення та з якими проблемами зіткнулися Збройні сили України, в ефірі програми SECURITY TALKS на Апостроф TV розповів генерал-полковник, колишній перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Ігор Колесник.

За словами Колесника, держава готується зустріти "непроханих гостей" - проводяться військові навчання, тривають процеси формування та переформування підрозділів, відбувається їх розвиток, забезпечення озброєнням та військовою технікою. Проте не вирішеною залишається проблема нині створеного стратегічного оперативного запасу.

"За інформацією з відкритих джерел ми знаємо, що Збройні сили не забезпечені засобами захисту. Ні бронежилетами, ні шоломами, ні паливно-мастильними матеріалами. По деяким видам боєприпасів є некомплект. Можливо, у тій матеріально-технічній допомозі від наших країн-партнерів це враховано й поставлено, якщо звісно в них є на озброєнні такі види боєприпасів. У нас були проблеми зі "Смерчами" (реактивна система залпового вогню - "Апостроф"), у нас були проблеми з артилерійськими боєприпасами, у нас були проблеми зі снарядами до підствольних та автоматичних гранатометів. Якщо це все буде враховано в цих поставках — це виправить стан справ у ЗСУ", - заявив Колісник.

У той же час генерал-полковник зазначив, що постачання з боку іноземних союзників суттєво посилили оборонний потенціал України.

"Багато допомоги вже прибуло зі США та Великої Британії. Також очікуємо поставки з Польщі. Отримання навіть тільки боєприпасів означає, що вже піднімається боєкомплект, укомплектованість, збільшується вогнева спроможність Збройних сил України", - наголосив Колісник.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": В Україні готується "козир", який зможе зупинити стотисячну армію – генерал Ігор Колесник.