RU  UA

Сапсани у неволі: чи відпустять рідкісних птахів, вилучених у "Борисполі"

Чотирьох рідкісних соколів-сапсанів вилучили працівники митної служби в аеропорту "Бориспіль" ще на початку лютого. Їх знайшли у валізі іноземця, у мішках і під наркозом. До рішення суду пернатих утримували в клітках. Зоозахисники вимагали випустити їх на волю, щоб не нашкодити тваринам, однак конкретних відповідей так і не отримали.

Подробиці у сюжеті Андрія Штангрета у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Сапсан - рідкісний птах, занесений у Червону книгу України. Власниця притулку для тварин Наталія врятувала і виходила хижих птахів. Їх у критичному стані привезли на перетримку до її притулку, однак з чотирьох вижили лише двоє.

“Вони були замотані в ганчірочки і зверху скотчем, у шапочках. І були здані в багаж під наркозом, під анестезією, щоб не ворушилися”, - розповідає Наталія.

Історія цих пернатих розпочалася ще 4 лютого. Тоді працівники митної служби знайшли їх в багажі одного з іноземців, який планував їх вивести в Катар. Там один такий птах коштує близько 20 тисяч доларів. Їх купують заможні люди для розваги або ж полювання.

Після публікації скандального відео зоозахисники одразу почали бити на сполох. Вони дізналися, що птахів на перетримку передали до притулку, де їх утримують в хороших умовах до рішення суду. Оскільки цей процес може затягтися, хижих птахів вимагали не тримати в клітках, де у них можуть атрофуватися м'язи, а відпустити на волю.

“Нам одразу ж надали результати перевірки і сказали, чим швидше випустять цих соколів, тим більше в них шансів повернутися в своє звичне життя. В іншому випадку є два варіанти, або вони загинуть у неволі, бо не звикли, або ж будуть приречені на клітку”, - розповідає зоозахисниця Юстина.

Активісти кажуть, що неодноразово протягом 12 днів подавали звернення до різних установ, однак конкретної відповіді так і не отримали, а птахів не могли відпустити. У митній службі пояснили, що дотримувалися процедури документування порушення та українського законодавства.

“По відношенню до живої тварини дещо, можливо, жорстоко, але, на жаль, ми розглядаємо це як товар, який в незаконний спосіб із порушенням митного законодавства переміщувався через кордон України”, - розповідає заступник начальника Київської митниці Олексій Дірочка.

Лише після розголосу у ЗМІ цей процес вдалося пришвидшити, і в митній службі сказали, що відпустять птахів. Відтак, у них тепер є шанс адаптуватися на волі.

Нагадаємо, у Великій Британії рятувальники знайшли креативний спосіб врятувати пса, який застряг у мулистій місцевості. Для порятунку тварини їм знадобився дрон та сосиска.