RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Что делать при потере жилья и транспорта во время войны: важные советы

Через жах війни багато українців були змушені втекти з районів, в яких ведуться активні бойові дії, в більш безпечні. Частина внутрішніх переселенців навіть втратила власний транспорт і втратила дахи над головою. У Київській міськраді розповіли, що робити при втраті житла та транспорту на війні.

Про це написала у Facebook заступник голови комісії Київської міської ради з питань цифрової трансформації та адміністративних послуг Ксенія Семенова.

Насамперед потрібно зафіксувати руйнування

Документи про право власності слід обов'язково берегти під рукою. По можливості – зробіть кілька копій. Також потрібно мати актуальну витримку знаходження майна у власності з Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно (реєстр зараз працює з перебоями, тож спробуйте на порталі "Дія").

  • У разі пожежі або аварійного стану – викличте працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій для усунення наслідків та складання відповідного акту, не забудьте отримати його копію. Також, зверніться до відповідної райдержадміністрації із заявою про складання акта обстеження житла або спробуйте скласти акт руйнування самостійно з сусідами. Сусіди у цій ситуації важливі, тому якщо вони стали свідками руйнування (пожежі, обстрілу тощо) – зафіксуйте їхні письмові пояснення.
  • Самостійно здійсніть фото- та відеофіксацію руйнувань, а за наявності – збирайте та зберігайте статті, фото та відео ЗМІ за відповідними фактами. Щодо житла – спробуйте зібрати квитанції на рухоме майно (наприклад, побутову техніку, що знаходилася в будинку), фото майна до та після.
  • Зверніться із заявою про злочин до правоохоронних органів з наданням вищезазначених доказів руйнування майна та обов'язково отримайте витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  • Матеріали також завантажте на сайт https://damaged.in.ua/. Це ресурс, що збирає докази злочинів РФ для подальшого відшкодування.
  • Дуже важливо зібрати всі докази руйнації якнайбільше. Пізніше вони знадобляться.
  • Акти про руйнування майна, складені ДСНС та органами місцевої влади, докладна фото/відеофіксація нерухомості або іншого майна до та після подій, інформація зі ЗМІ, свідчення сусідів, очевидців, у яких докладно описані обставини пошкодження та їх характер, витримка з ЄРДР.

Страхові виплати

Настання страхового випадку на території, де діє військовий стан, теоретично не є підставою для відмови у страховій виплаті.

Проте, швидше за все, страховики не виплачуватимуть збитків, заподіяних внаслідок воєнних дій — обстрілів, бомбардувань тощо. Це звичайний виняток у договорах страхування майна. Про всяк випадок – раджу ще раз уважно перечитати ваш договір, раптом цей виняток у вас не вказано.

Тобто, наприклад, власники застрахованих авто та будинків, які були знищені внаслідок ворожих обстрілів, навряд чи отримають страхове відшкодування, а ось виплату за класичну ДТП – так.

До речі, прем'єр-міністром України анонсовано початок збору інформації про пошкоджене та зруйноване житло через війну війни.

Українці, які залишилися без житла через дії окупантів, зможуть подати заявку на відшкодування через Дію вже за тиждень.

Раніше ми також повідомляли про те, що президент України Володимир Зеленський заявив про те, що має намір домагатися накладення на Росію репарацій та контрибуції за війну проти України.