RU  UA

Є три причини: генерал пояснив, чому Захід гальмує з постачанням озброєння Україні

В постачанні Україні зброї західними партнерами простежується тенденція, що ця зброя спрямована на виснаження росії, а не на швидке завершення війни. На це є три причини, зокрема, робота російських лобістів на Заході.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж.

"Ми цю тенденцію бачимо. Дійсно, наші західні партнери в деякій мірі стримано ставляться з декількох причин. Я бачу три. Перша – щоб виснажити більше ворога, а не швидко припинити бої. Тобто не щоб вийти на мирний процес з нашими гарантіями, а путін зупинився і зберіг ресурси, які він має. Велика виснажлива війна виснажує і його військові ресурси, і економічні, і фінансові, навіть технологічні. Це перша складова, і в деякій мірі сенс є", - пояснив Маломуж.

За словами Маломужа, Україна має посилити роботу на інформаційному фронті та роботу з громадською думкою, аби населення країн-партнерів тиснуло на свою владу в питаннях допомоги Україні.

"Цю складову потрібно зняти не тільки за рахунок консультацій на рівні міністрів оборони, які готові підтримати швидкий формат надання зброї, а й за рахунок політичної, дипломатичної, інформаційної та громадської роботи. Щоб громадяни країн-партнерів потужно тиснули на те, щоб нам надавали ефективну зброю. Не тільки через те, що вони підтримують Україну, – це надважливо – а й через те, що російська федерація погрожує їм. Це питання номер один. Навіть якщо знаходиться в Європі ця пряма загроза, навіть якщо в США і Канаді, тому що росія погрожує і ядерними засобами. Тому швидка підтримка України та виграш війни дозволить нейтралізувати потугу рф. Вона не зможе погрожувати не тільки нашій країні, але і Європі", - зазначив генерал.

Утім, зараз є і третя складова – це група лобістів, яка співпрацює з росією. Над усуненням російської агентури в Європі мають працювати розвідувальні служби.

"Росія зараз трохи оговталася через своїх лобістів, які купувалися по газовій схемі, нафтовій схемі, різних великих технологічних проектах, де були величезні контракти. Вони отримували, відповідно, свої прибутки. Ці лобісти сьогодні тиснуть і в Німеччині, наприклад, і в Італії, деякою мірою у Франції та інших країнах, щоб загальмувати програми. Це треба розкривати конкретно. Для цього потрібно, щоб розвідувальні служби і України, і партнерів виявляли ці осередки лобіювання тіньового, а фактично агентурного, якщо ми прямо говоримо, проти України, і нейтралізовувати їх оперативними і політичними засобами. Варто викривати цих людей, щоб вони не могли лобіювати інтереси агресора проти України та проти Європи", - наголосив Маломуж.