RU  UA

Що означає удар по "вишках Бойка": західний експерт назвав два фактори

Є два пояснення удару по "вишках Бойка" у Чорному морі. Українська армія могла перевіряти, куди зможуть дістати поставлені західними партнерами ракети, або намагалася спровокувати російський флот наблизитися до берега.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив журналіст із Ізраїлю Сергій Ауслендер.

"У мене два пояснення, при чому одне не виключає другого. Перше – це те, що українське командування, українські збройні сили пробують, куди вони можуть дотягтися західною зброєю, яка починає надходити. Я не знаю, чим завдали удару по цих вишках. Це цілком могла бути і ракета Harpoon, тому що ціль знаходиться в морі. Це могла бути якась оперативно-тактична ракета з цих комплексів HIMARS або MLRS, які зараз теж отримують по лендлізу, і Німеччина збиралася кілька установок передати", - пояснив Ауслендер.

За словами журналіста, українські військові обрали хорошу ціль, оскільки вона не могла протидіяти удару.

"Ціль для удару було обрано дуже зручну: велику, нерухому, яка не може ніяк протидіяти цьому удару. Це не бойовий корабель, який може маневрувати, створювати перешкоди або відстрілюватися, намагатися збити цю ракету. Так що перше пояснення в мене таке: намагаються зрозуміти, куди можуть дотягнутися і яку ціль можуть вразити. Тому що я не дуже розумію зі стратегічного погляду, якою була цінність цих вишок, чим вони були такі цінні", - додав Ауслендер.

Є ще одне пояснення удару по "вежах Бойка". Українські захисники могли провокувати російський флот.

"Друге пояснення - це те, що українці таким чином намагалися спровокувати чорноморський флот на те, щоб він вийшов для удару у відповідь і наблизився до берега на відстань, якої вистачає для ураження ракетами Harpoon. Ця версія теж у пресі фігурувала. Не знаю, яке з цих пояснень підходить, і знову ж таки кажу, що одне не виключає другого", - зазначив журналіст.

У той же час Ауслендер зауважив, що війна починає переходити на територію росії. Проте дії України не схожі на те, що роблять окупанти.

"Ми зараз спостерігаємо той факт, що українська армія потихеньку переносить війну на територію росії. Хоча треба віддати належне, уражаються об'єкти, які взагалі не мають жодного відношення до цивільної інфраструктури. Ніякого невиборного ураження подібно до того, що веде російська армія на українській території, не відбувається. Б'ють по стратегічних об'єктах", - резюмував журналіст.