RU  UA

ЗСУ мають зупинитися тільки на кордоні: чому Путіну не можна давати перепочинок

Розпочавши контрнаступ, Збройним силам України можна зупинятися не раніше, ніж на державному кордоні. Зупинка ЗСУ на позиціях 23 лютого, що є найбільш прийнятним сценарієм для Заходу, буде лише перепочинком перед новим наступом РФ, яка вигідна главі Кремля Володимиру Путіну.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов у ефірі Апостроф TV.

Він нагадав, що командувач військ США в Європі, нині - експерт вашингтонського Центру аналізу європейської політики, генерал у відставці Бен Ходжес заявив, що до Нового року цілком реально звільнити території України до стану на 23 лютого. А повномасштабне завершення війни – не раніше осені 2023 року.

" Я не зовсім згоден з цим. Бо в жодному разі не можна зупиняти наступ. Якщо Україна піде в наступ, то зупинятися потрібно лише на державному кордоні. Якщо ми зупинимося на кордонах 23 лютого, то це буде Мінськ-3, як би він там ні називався. Якщо в Росії на той час збережеться режим Путіна, то цей перепочинок у кілька місяців буде використаний Путіним для накопичення нових сил, озброєння та нового наступу. Але вже з урахуванням більшості допущених помилок. Тому чи йти до кінця чи ні ”, - зазначив Жданов.

Експерт наголосив, що прогнози, коли ЗСУ вийдуть на кордони до 24 лютого – не варто прив'язувати до дат.

"У військових складається погодинний графік, наприклад приведення частин у вищий ступінь боєздатності. Усі тимчасові показники розписані. Але час Ч - він не визначений. І коли він настає - його списують і від нього ведуть відлік", - пояснив він.

Жданов зазначив, що час Ч для України – постачання необхідних обсягів зброї для формування контрнаступального угруповання військ. Коли ми матимемо ці ресурси, тоді можна буде робити прогнози.

"Але я так розумію, що ніхто в Європі не дасть нам великої кількості зброї. Бо кожна країна почала розуміти, що не хоче годувати чужу армію, а почали думати про власну безпеку. Крім тих країн, які зробили ставку на Україну та готові йти ва-банк", - каже він.

Насамперед, за його словами, йдеться про країни Східної Європи, які знають, що таке російські війська на їхній території протягом 50 років.

"А решта країн старої Європи - чим далі тим важче вибивати з них зброю. Тому головна надія - на ленд-ліз. Він запрацює на повну осінь цього року" , - резюмував Жданов.

Як повідомляв "Апостроф", журналіст і політик Олексій Мустафін зазначив, що російська влада загнала себе в пастку - загравшись у російську пропаганду і створивши паралельну реальність, тепер РФ змушена на ходу змінювати правила гри, адже "спецоперація" в Україні провалюється.