RU  UA

Жест доброї волі" чи Сталінград: скільки окупанти триматимуться за Куп'янськ

Цього тижня Збройні сили України зуміли розвинути потужний наступ на Харківському напрямку. На думку аналітиків однією з цілей цього контрнаступу є місто Куп'янськ, яке стало для окупантів важливим логістичним хабом.

Про те, скільки російські окупанти триматимуться за Куп'янськ, в ефірі Апостроф TV розповів експерт із національної безпеки, радник міністра внутрішніх справ України у 2015-2021 роках Іван Варченко.

Куп'янськ-Вузловий – це величезна залізнична станція, яка, по суті, живить російські війська, які знаходяться на північній та східній частині Харківської області, вся північ Луганської області і центр Луганської області аж до Луганська. Якщо росіяни втрачають цю залізничну станцію, у них і без того дорога логістика стає значно дорожчою. До цієї залізничної станції ведуть дві гілки - обидві з Росії: одна з Білгорода, друга з російських Валуйок.

Відповідно, втративши такий логістичний центр великого армійського і, можна сказати, фронтового масштабу, вони мають розпрощатися з північчю Харківської області, бо їм немає сенсу тоді її утримувати. Вони лише використовують там свої війська не за призначенням. Вони мали б десь атакувати, показувати "великую силу и победу русского оружия". Там вони по суті перебувають у відносно курортному варіанті. Вони змушені будуть відходити.

У той же час божевільна логіка російських військових стратегів часто спростовує будь-яку здорову логіку військового мистецтва, яка час від часу демонструвалася під час попередніх воєн навіть російськими військовими.

"Можна передбачити, що це буде серйозна втрата. Звичайно, вони за Куп'янськ були б ладні і хотіли б дуже сильно боротися. Але чи зможуть? Це питання вже інше. За тієї паніки, яка охоплює зараз російські війська на всій території Харківської області, зрозуміло, що говорити про ефективність і боєздатність тих, хто залишився в Куп'янську, про їх здатність адекватно протистояти українським силам оборони, – я б не став на тому наполягати",- зазначив Варченко.

Він висловив сподівання, що теза Інституту дослідження війни "про 72 години" буде в найкоротший термін реалізована українськими військами. Паралельно він додав, що за будь-яку ціну звільнення Куп'янська не відбуватиметься.

"Я абсолютно впевнений, що українські воєначальники, які здійснюють оперативне командування на тих фронтах, так само, як і до цього, будуть цінувати кожного українського бійця і будуть шукати технічні можливості, як знищити ворога і при тому зберегти власні сили", - підкреслив Варченко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Російські військові думали, що Куп'янськ для них як курорт - експерт з нацбезпеки.