RU  UA

Дуже шкідлива річ: навіщо Росії іранські дрони-камікадзе

Росія переслідує декілька цілей, використовуючи проти України дрони-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Іван Якубець.

За його словами, РФ домагається того, щоб українські засоби ППО "працювали" по ним.

"Тобто ми маємо витрачати свої ракети вартістю у декілька десятків мільйонів доларів на безпілотник, який коштує 50 тисяч доларів", - заявив експерт.

Таким чином, у ЗСУ зменшується кількість ракет, які можуть бути використані для ударів по авіації ворога.

Читайте також: Ворог завдав удару по Одесі - над містом помітили дрони-камікадзе

По-друге, ці безпілотники важко засікти у зв'язку з тим, що вони злітають непомітно й можуть летіти на низькій висоті, тому протиповітряна оборона помічає їх вже запізно, - розповів Іван Якубець.

"Ці безпілотники дуже шкідлива річ, особливо якщо наноситься удар по бойовій та автомобільній техніці, вони її знищують", - зазначив він.

Сам дрон-камікадзе має невелику потужність, його заряд має до 25 кг у тротиловому еквіваленті. Тому, безумовно, він може завдати удару по якійсь будівлі чи військовому об'єкту, але якщо він не влучить у склад боєприпасів, то руйнування будуть незначними, - підкреслив експерт.

У той же час, ці безпілотники нам дуже дошкуляють, і поки Росія торгувалася з Іраном та вчилася на них літати, Україні треба було підготувати свої сили та засоби для боротьби з ними, зазначив він.

Тепер ЗСУ потрібно швидко приймати рішення щодо протидії цим апаратам. Й один із варіантів рішення був нещодавно продемонстрований, коли був нанесений ракетний удар по стартовим площадкам та місцям зосередження. "Таким чином ми і повинні працювати", - резюмував Іван Якубець, додавши, що у той же час для захисту наших міст необхідно мобілізувати й інші сили та засоби.

Нагадаємо, знищення ракетою дрона-камікадзе Shahed-136, які в Росії маркують як "Герань-2", потрапило на відео.