RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

24 вересня

Всі новини

Виїзд чоловіків за кордон за наявності боргу: які діють обмеження

Навіть якщо чоловік не підпадає під загальну мобілізацію, він не завжди має право виїжджати за кордон – за наявності боргів право на виїзд буде обмежено.

Про це повідомляє "Адвокат права" у Telegram-каналі.

Зазначається, що найчастішою причиною такого обмеження є несплата аліментів, борги перед банками або відкриті судові провадження.

Читайте також: Що треба знати про мобілізацію: відповіді на найпопулярніші запитання українців

Щоб дізнатися, чиіснуєобмеженняуправівиїздузакордон, необхідно перейти на веб-сайт Єдиного реєстру боржників та знайти інформацію щодо внесення відомостей, як боржника в категорії стягнення – стягнення аліментів, або звернутися безпосередньо до виконавця з метою отримання інформації.

Важливо, що пошук інформації через веб-сайт Єдиного реєстру здійснюється за такими реквізитами:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за його наявності),
  • число, місяць, рік народження боржника — фізичної особи,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

Слід зазначити, що відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників у разі, якщо виникла заборгованість за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше трьох місяців.

Якщо, особа зазначена в даному реєстрі, як боржник – необхідно звернутися до державного/приватного виконавця (прізвище, ініціали та контактні дані виконавця, в якого перебуває на виконанні виконавчий документ зазначено в реєстрі) з метою встановлення суми заборгованості та інших даних, які допоможуть боржнику з’ясувати чи існує обмеження у праві виїзду закордон за несплату аліментів.

Слідзвернутиувагу, щопрообмеженняуправівиїздузакордон, виконавецьнепізнішенаступногоробочогодняздняїхвинесення повідомляє боржника (сторін).

У разі, якщо наявна заборгованість зі сплати аліментів, то після погашення усієї суми заборгованості, виконавець виносить постанову про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду особи з України. Одночасно з винесенням такої постанови відомості про боржника з Єдиного реєстру боржників автоматично виключаються.

Варто зазначити, що рішення, діїчибездіяльністьдержавного/приватноговиконавцязпитаньвиїздузУкраїниів’їздувУкраїнугромадянУкраїниможутьбутиоскарженіувстановленомузакономпорядку. Судможескасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника (ч. 5 ст. 441 ЦПК України).

Раніше ми писали, що таке мобілізація та які види її бувають.