RU  UA

Дуже серйозний сигнал: що чекає на Україну та світ після "референдумів"

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання режиму РФ терористичним. Це дуже серйозний сигнал Росії.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс.

Так, три чверті світу, 75% держав визнали тимчасово анексовані землі територією України. Це дуже серйозний сигнал РФ. Росія була дуже стурбована, коли побачила цифри голосування.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Для Москви настає цікавий час, нехай готуються - депутат Європарламенту

"Це означає, що це поле впливу, впливу та взаєморозуміння зменшується. Це дуже серйозний сигнал для Москви. Я думаю, що вони, напевно, аналізували ці цифри і розмірковували, що далі робити. Але на цьому не треба зупинятися", - розповів він.

Разом з тим депутату Європарламенту не сподобалося, що кілька десятків держав, особливо Середня Азія, країни Африки, не визначилися. Вони або не брали участь у голосуванні, або залишилися нейтральними з цього питання.

"Знаєте, між Євросоюзом та цими державами є певні домовленості. Євросоюз допомагає цим державам у сфері соціально-економічного розвитку, а вони поводяться так, що вони нейтральні по відношенню до актів агресії, тероризму і так далі. Так не може бути. Або ми погано і не до кінця говоримо з цими столицями, або вони поводяться так, ніби нічого не відбувалося, тому я буду порушувати питання про подальшу допомогу цим державам.Наскільки Євросоюз має продовжувати допомогу цим державам? що заграватися з цим уже не можна," - розповів він.

Ауштрявічюс заявляє, що російська агресія проти України – це глобальна криза.

"Погляньте, скільки різних додаткових процесів це викликало. Я вже не говорю про енергетику і так далі. Міграція відбувається тощо. Тут треба поводитися дуже обдумано, тому я продовжуватиму піднімати це питання. Ми звертатимемося і до високопоставлених керівників Євросоюзу. Нехай вони висловлюють свою позицію, тому що така невизначеність з боку цих столиць мені говорить про те, що треба продовжувати діалог із цими державами та почути їхню позицію. У таких умовах ховати голову в пісок – це більш ніж небезпечно" , - переконаний депутат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Польща та ще майже третина членів НАТО підтримали вступ України до Альянсу.