RU  UA

Стоять навколішки, вимолюючи перемовини: політолог про настрої у Кремлі

Кремль давно налаштований на переговори з Україною, однак умови української сторони прийняти не готовий.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політолог та публіцист Андрій Піонтковський.

Читайте також: Головне – зберегти владу: що зараз відбувається в оточенні Путіна

Так він прокоментував ситуацію ймовірності переговорного процесу, особливо після подій на Херсонщині. Зокрема, згадав те, що прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова раптом заявила, що Росія готова до переговорів "з урахуванням реалій на даний момент". А також інформацію видання The Wall Street Journal про те, що радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван раніше кілька разів спілкувався з представниками Кремля з метою зниження рівня ескалації та налагодження комунікації.

"Вони стоять навколішки, вимолюючи переговори. Захарова – яструбиця, яка, до речі, виглядала як з похмілля, не в кращому стані. Але Бог з Захаровою. З цих публікацій Washington Post та Wall Street Journal ясно, що Салліван приїжджав зливати. Наче вибачаючись, сором'язливо і обережно, в жодному разі не схиляючи Україну до переговорів, але радячи і рекомендуючи. Не тому, що американці проти, а тому, що наші союзники можуть не зрозуміти, бо якийсь лівий придурок у Бразилії обраний президентом і він, бачите, заявив, що і Зеленський винен у війні. Тобто було бажання, щоб якось м'якше", - зауважив він.

Піонтковський вбачає аналогію із "драматичною ситуацією 16 червня", коли приїхала трійка європейських лідерів із "італійським планом миру", а після того, як побували у Бучі та побачили військові злочини Росії - навіть не наважилися озвучити публічно план "капітуляції".

Як зауважив історик, те саме було із Салліваном, де на прес-конференції Офісу президента практично під диктовку повторював українські формулювання – що цілі у нього однакові з Україною. Йому повторили всі чотири пункти українського плану "Справедливий мир".

"А як могло бути інакше? Може Салліван забув, що його шеф – президент Байден 12 жовтня на Великій Сімці, яка стала вісімкою завдяки Зеленському, оголосив ці чотири пункти: відновлення територіальної цілісності, включаючи Крим та ОРДЛО, гарантії безпеки України у подальшому, відновлення України, зокрема за рахунок репарацій, накладених на росію, та притягнення до міжнародного суду головних військових злочинців. Особливим пунктом у цій заяві путіна було названо військовим злочинцем. І в суботу українське керівництво вкотре це повторило своїм західним союзникам", - наголосив Андрій Піонтковський.

Раніше "Апостроф" писав, що в Херсонській області російські окупанти почали масово відступати.