RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Збитки на сотні мільйонів: ДБР викрило схему експорту металобрухту - відео

Працівники Волинської митниці можуть бути причетні до незаконних схем масштабного вивезення металобрухту до країн ЄС, збитки від цієї схеми сягають 350 млн гривень.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державного бюро розслідувань.

"Компанії, які експортують металобрухт до країн Євросоюзу, можуть отримати сертифікат EUR.1, якщо підтверджують українське походження сировини. Він дозволяє зменшити сплату експортного мита зі 180 євро до 3 євро за тонну. Чимало підприємств, які не могли підтвердити походження сировини, надавали фіктивні документи, на підставі яких працівники митниці за винагороду оформлювали експортерам відповідний сертифікат", - йдеться в повідомленні бюро.

Зазначається, що впродовж 2022-2023 років в результаті схеми через Волинську митницю до країн ЄС було вивезено близько 45 тисяч тонн металобрухту, що нанесло збитків державі приблизно на 350 млн грн.

За даними фактами розпочато кримінальне провадження за фактами зловживань службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України). Передбачене статтею покарання – позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.