Все ще залишається розмінною монетою: які зараз розглядаються варіанти майбутнього Криму

Фото:

Анексований Крим досі залишається розмінною монетою під час переговорів різних "законспірованих" політичних груп щодо перспектив та формату завершення війни між Україною та Росією.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів перший заступник секретаря РНБО (2008–2011) Степан Гавриш.

Читайте також: Скоро окупація закінчиться: росіяни масово вивозять рідню із Криму та продають майно

Він зазначає, що над цією темою працюють окремі, зокрема й західні політики та представники спецслужб.

"Тема Криму тут одна із ключових. Розглядається варіант виходу такого собі "компромісу" з Путіним, включаючи варіанти, що Крим чи Севастополь на якийсь період часу може бути залишений під контролем Росії, створивши там якусь "міжнародну адміністрацію". Такі підходи залишаються дискусійними", - зауважив він.

При цьому українська сторона виходить з того, що Крим має бути деокупований, а російська база у Севастополі – знищена.

На думку експосадовця РНБО, великою помилкою для України була згода на функціонування російської бази, оскільки саме навколо неї була вибудована військово-політична система РФ, включаючи і спецслужби з метою контролю над Україною.

"Ми дозволяли їм проводити навчання та військові маневри, які призвели до того, що Крим у 2014 році впав. У результаті, коли Україна буде в НАТО (тут сумнівів уже немає), ми побачимо в Севастополі кораблі під прапором Альянсу, оскільки, безперечно, Україні потрібен буде у Чорному морі свій флот і своя військова база", - додав Степан Гавриш.

Нагадаємо, росіяни намагаються зміцнювати сухопутний коридор до Криму на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

  • Вас може зацікавити:

Готують шляхи відходу: мер Мелітополя про настрої серед окупантів

Окупанти проводять "евакуацію" з Токмака, у Веселому знищили документацію "поліції" - Генштаб

До Криму знову залетіла "бавовна": під Сімферополем лунали вибухи, фото