RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Brave&Safe: від гендерно зумовленого насильства в Україні страждають жінки: кожна п'ята - старша 60 років

Від гендерно зумовленого насильства (ГЗН) в Україні страждають, переважно, жінки. Кожна п'ята (21%) з них - старша 60 років.

Про це свідчать дані Представництва HelthRight International (Право на здоров’я) в Україні.

У віці 25-59 років цей відсоток складає 67%, у віці 18-24 роки – 8%. Мова про жінок, які постраждали від ГЗН або від домашнього насильства (ДН)- психологічного та/або фізичного. Але, як свідчить статистика, одна й та сама жінка може переживати декілька форм насильства.

Чоловіки в Україні також страждають від ГЗН: у 5 випадках зі 100.

Загалом, за останні 4 місяці до Центрів комплексного реагування та надання підтримки постраждалим від гендерно зумовленого насильства (ГЗН) в Україні Brave&Safe звернулося понад 27,5 тис. людей, 72% з яких – це жінки. І 28% - чоловіки, відповідно.

Усі вони отримали понад 71 тис. послуг, що передбачали інформаційну, юридичну, психологічну та медичну допомогу. За потреби, Центри також перенаправляли клієнтів до соціальних і медичних закладів, державних і комунальних установ.

Центри Brave&Safe створені у межах партнерства Міжнародних організацій HealthRight та FHI360.

Загалом, проєкт передбачає запровадження комплексного підходу до підтримки українців під час війни та постраждалих внаслідок гендерно зумовленого насильства і має три складові:

⁃ створення та впровадження психосоціальних послуг на базі інтегрованих Центрів комплексної підтримки постраждалих від гендерно зумовленого насильства (ГЗН) Brave&Safe в центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) в Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі та Херсоні;

⁃ надання кризової психосоціальної допомоги на онлайн-платформі Brave&Safe;

⁃ розбудова потенціалу надавачів первинної медико-санітарної допомоги та психосоціальної допомоги в наданні послуг з підтримки психічного здоров’я.

У Центрах Brave&Safe українці отримують індивідуальні консультації психолога, соцпрацівника, юриста, першу психологічну, домедичну та медичну допомогу. Усі послуги надаються конфіденційно і безоплатно.