RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Стали іконою Голокосту: розкрито таємницю культового фото трьох єврейських дівчаток

В той час, як колишній учасник легендарного англійського гурту Pink Floyd Роджер Уотерс під час концерту в Берліні вийшов у нацистській формі на сцену, в Лондоні з'ясували особи трьох єврейських дівчаток, які біжать з нацистської Німеччини на культовому фото часів початку Другої світової війни.

Про це пише ВВС.

Читайте також: Як виглядав київський Поділ за старих часів: у мережі показали унікальні фото

"Фото трьох єврейських дівчат, що біжать з нацистської Німеччини, стало культовим - воно з'являлося в музеях, на виставках і в публікаціях. Його зробили на станції Ліверпуль-стріт у Лондоні, але понад 80 років ніхто не знав, ким були дівчата на знімку - до цього часу", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що Інге не пам'ятає, як було зроблено знімок, і протягом десятиліть навіть не знала про його існування. Вона у п'ятирічному віці втекла разом зі своєю 10-річною сестрою Рут із Бреслау у Німеччині – тепер це польський Вроцлав. Їхня мати та молодша сестра залишилися - і їх убили в Аушвіці. Лише, коли вона вже була пенсіонеркою, Інге усвідомила, що її та Рут, яка померла у 2015 році, назавжди увічнили як ікону Голокосту та Kindertransport – масової евакуації єврейських дітей із нацистської Німеччини в 1939 році. Вона натрапила на це зображення у книзі історика Мартіна Гілберта "Ніколи знову".

"Це був великий сюрприз. Він щойно видав книгу "Три маленькі дівчинки", тому я написала йому і сказала, що ми ще живі. Люди кажуть, що я схожа на Ширлі Темпл", - розповідає Інзі, чиє дівоче прізвище було Адамець.

"Я не знаю, хто ця третя дівчинка з лялькою. Я ніколи не знала, хто вона", - додає Рут.

Дівчинкою з лялькою виявилася 10-річна Ханна Кон, яка прибула тим же поїздом зі своїм братом-близнюком Гансом, якого пізніше назвали Джеральдом, із Галле до Німеччини. Так само, як Інге та Рут, Ханна не пам'ятала, як було зроблено фотографію, хоча пам'ятала подорож і ляльку. Вона померла у 2018 році, але розповіла про свій досвід в інтерв'ю Лондонському університету.

"Я пам'ятаю, як проїжджала через Голландію, і добрі жінки давали нам булочки та лимонад. що ми помилково опинилися у першому класі. Я також переживала, що ми їдемо на Ліверпуль-стріт, оскільки думала, що ми їдемо до Лондона, а Ліверпуль десь в іншому місці”, - розповідала Ханна.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Києві оприлюднили фото унікальних будинків минулого століття.

Вас також може зацікавити:

Як виглядала Оболонська набережна в Києві 70 років тому: у мережі показали архівне фото

Як виглядав Київ у 1920-30-ті роки: архівні фотографії

Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: у мережі показали історичні фото