RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Загальна мобілізація в Україні: кого можуть призвати з 1 серпня

В Україні через повномасштабне вторгнення РФ триває загальна мобілізація. Підлягають мобілізації всі військовозобов'язані, незалежно від наявності чи відсутності бойового досвіду. В той же час з 31 липня набули чинності деякі положення, які регулюють проходження військової служби строковикам.

Хто підлягає призову з 1 серпня, - розповідає "Апостроф".

Читайте також: Загальна мобілізація: чи призиватимуть в серпні військовозобов’язаних без армійського досвіду

Відповідно до закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію", на сьогодні мобілізації підлягають чоловіки:

– придатні та обмежено придатні у віці від 27 до 60 років, якщо вони мають, чи не мають військового досвіду;

– придатні та обмежено придатні від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;

– призовники у віці від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу, можуть тільки добровільно підписати контракт із ЗСУ – мобілізувати примусово їх ніхто не може;

– зняті та виключені з військового обліку чоловіки, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я і якщо вони не здійснили тяжкий злочин, при якому мобілізація заборонена.

Водночас із 31 липня 2023 року набули чинності деякі положення закону 3161-IX, яким вносяться зміни до порядку проходженням військової служби строковиками. За новими змінами, військові строкової служби, якщо з 24 лютого 2022 року закінчився строк їх служби, підлягають мобілізації під час воєнного стану на загальних основах. Вони можуть мобілізуватися тільки добровільно – тоді отримують ті самі умови служби, що і військові, мобілізовані з 24 лютого 2022 року.

Громадяни, що ухиляються від призову за мобілізацією, військового обліку, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством. У разі, якщо військовозобов'язаний, наприклад, ухиляється від повістки для звірки військово-облікових даних, то до нього застосовується адміністративна відповідальність – штрафи у розмірі від 510 до 1700 грн. Якщо військовозобов’язаний прийшов звірку військово-облікових даних, медичну комісію для призову й уникнув відправки до лав ЗС України у військову частину, то в такому разі настає кримінальна відповідальність. Причому наявність засудження за ухилення від мобілізації не є перешкодою для подальшої мобілізації такої особи.

Раніше "Апостроф" писав, як карають військовозобов'язаних, які не повернулися з-за кордону.

Вас також може зацікавити:

Скільки жителів Києва та області ухилилося від мобілізації за рік: у поліції озвучили кількість кримінальних справ

Підробляли документи ухилянтам: співробітники ТЦК на Донеччині підуть під суд

Призову в Україні не буде? Рєзніков анонсував реформу роботи військкоматів

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.