RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Як підтвердити постійний догляд для відстрочки від мобілізації: в МСЕК дали відповідь

В Україні продовжено воєнний стан та загальна мобілізація. Але в армії з'явилася нова проблема - військові частини стали масово відмовляти солдатам у звільненні для здійснення постійного стороннього догляду за близькими людьми.

Що треба знати про документ про підтвердження необхідності у здійсненні постійного стороннього догляду, розповіла адвокат Дар'я Тарасенко.

Читайте також: Нові правила бронювання та мобілізації: що змінилося для призовників з 1 серпня

"Про цю проблему я вже розповідала: з посиланням на помилкове (з моєї точки зору!) судове рішення військові частині стали масово відмовляти у звільненні для здійснення постійного стороннього догляду, зазначаючи, що висновок ЛКК про потребу в постійному сторонньому догляді може бути лише щодо осіб до 18 років, старше - тільки довідка МСЕК”, - розповідає адвокат.

За її словами, вже і ТЦК, і СП починають використовувати цей підхід та відмовляти в оформленні відстрочки від призову тим, хто здійснює постійний сторонній догляд.

"Також я хочу поділитись відповідями на мої адвокатські запити, з яких вбачається, що до повноважень МСЕК входить надання такого висновку виключно у випадках, коли особа звертається для встановлення інвалідності, і їй встановлюється ІА група. В усіх інших випадках (в тому числі щодо особи, яка не має інвалідності) надання такого висновку є повноваженням саме ЛКК”, - наголосила Тарасенко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що правоохоронці розслідують понад 100 кримінальних проваджень про зловживання у військкоматах.

Вас також може зацікавити:

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю: важливе пояснення

Оновлено правила бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: що потрібно знати

Загальна мобілізація: юрист пояснив, чи можуть мобілізувати студента

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.