RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Загальна мобілізація: пояснення юриста для призовників з родичами-інвалідами

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні було оголошено загальну мобілізацію, а багато чоловіків змушені були взяти зброю в руки та стати на захист країни. До лав ЗСУ забрати можуть не всіх, однак для тих військовозобов'язаних які мають родичів з інвалідністю, вимоги посилили.

Про це розповів адвокат та юрист компанії Nota Group Антон Маринич, інформує "РБК-Україна".

Так, раніше відстрочку могли отримати ті, у кого дружина має інвалідність, або у кого один із батьків або батьків дружини має інвалідність I або II групи. Для цього достатньо було надати до ТЦК та СП (військкомату) документ про родинні зв'язки: свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, довідку до акта огляду МСЕК дружини або батьків.

Тепер же відстрочку можуть отримати військовозобов'язані, які мають дружину або чоловіка з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини, чи чоловіка з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов'язаних їх утримувати.

Читайте також: Повістки роздають на роботі: як правильно діяти роботодавцю і працівнику

"До осіб, які втратили працездатність, відносяться особи, які досягли пенсійного віку, особи, які досягли пенсійного віку, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, та непрацюючі особи, визнані особами з інвалідністю в установленому порядку (Стаття 1 Закону України "Про прожитковий мінімум" № 966-XIV від 15.07.1999)", – пояснив юрист.

Обов'язок утримувати своїх батьків встановлено у до статті 202 Сімейного кодексу України, при тому право на утримання виникає за умови, якщо батьки:

  • є непрацездатними;
  • потребують матеріальної допомоги (тобто батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку з відсутністю пенсії чи її низького розміру).

На підтвердження утримання свої батьків (батьків дружини/чоловіка) можуть надаватись:

  • договір про сплату аліментів;
  • рішення суду, яким встановлений обов’язок сплачувати аліменти батькам.

"Щодо відсутності інших працездатних осіб, які зобов'язані утримувати батьків питання неоднозначне, оскільки може бути двоє працездатних дітей, з яких тільки один утримує, при тому обов’язок утримання залишається і в іншої працездатної дитини", – каже фахівець.

Чоловіки, які виховують дитину з інвалідністю, мають це підтвердити наступними документами:

  • свідоцтво про народження дитини (дітей);
  • довідка до акту огляду МСЕК;
  • рішення суду про усиновлення дитини;
  • рішення суду про стягнення аліментів на повнолітню дитину або Договір про добровільну сплату аліментів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські правоохоронці розслідують понад 100 кримінальних проваджень про зловживання у військкоматах.

  • Вас також може зацікавити:

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю: важливе пояснення

Оновлено правила бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: що потрібно знати

Загальна мобілізація: юрист пояснив, чи можуть мобілізувати студента

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.