RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Коли копати картоплю, щоб лежала до наступного літа: три головні ознаки

Картопля є універсальним та популярним овочем, який використовують для приготування їжі. Щоб врожай чудово зберігався, треба знати, коли починати збирати врожай.

Про це повідомляє Styler.

Читайте також: Як виростити великий та міцний часник: секретний спосіб досвідчених дачників

За словами експертів, готовність збору, як правило, визначають по бадиллю. Якщо воно опустилось, пожовкло і підсохло - то пора викопувати. Однак, буває так, що на ділянці одні кущі ще зелені, а інші - сухі. Таке може статися через помилку під час посадки, коли сорти з різним терміном дозрівання висаджують в один час.

Перед копанням треба провести невеликий тест - викопати по кілька кущів на різних ділянках. Головна ознака зрілої картоплі: бульби легко злітають з бадилля, а шкірка не лущиться. Визначити можна і по часовому проміжку: копати картоплю необхідно приблизно через 80-100 днів після того, як її посадили.

Якщо посадили картоплю під лопату, то збирати також треба під неї, адже ряди, посаджені лопатою відрізнятимуться від посаджених під мотоблок, а останній лише поріже та попсує кущі.

Після викопування картоплю треба просушити у дворі, тільки потім вносити в погріб. Також варто зробити спеціальні сітки, загорожі, чи просто викласти на покривало. При цьому треба захистити від прямого сонячного проміння та дощу.

Зазвичай, варто давати їй полежати два дні, якщо погода не дуже спекотна. За високої температури достатньо одного дня. Після цього можна заносити картоплю у погріб: в мішках або ящиках.

Будьте уважні, щоб під час пересипання картопля сильно не билася, оскільки це може призвести до її псування. Температура у погребі повинна бути на рівні 2-3 градусів тепла, а вологість - 85-90%.

Нагадаємо, раніше ми писали про ознаки, які точно підкажуть, що настав час викопувати буряк.

  • Вас може зацікавити:

Натуральний народний метод захистить огірки від попелиці та павутинного кліща

Часник рано почав жовтіти: чим його полити, щоб відновити харчування головок

Як захистити врожай від фітофтори та борошнистої роси: метод досвідчених городників